Pályánk, kapcsolataink, mintáink

„Fontosnak tartjuk elmondani, hogy ha valaki nem tudja, milyen irányba induljon el, ne jelentkezzen mindenképpen egyetemre. Lazítani kell a dobozokban, sémákban való gondolkodáson, miért ne lehetne valaki pl. az IT szektorban töltött évek után után asztalos? Fontos, hogy ezt ne B megoldásként értelmezzük, amit valamilyen kudarc hívott életre, hanem a mi saját, személyes utunkként.”

Harmadik alkalommal valósul meg a Konnekt LIVE nevű pályaorientációs fesztivál november 16-án a budapesti HubHub szolgáltatói és közösségi irodatérben. A rendezvényre négyszáz fiatalt várnak, akik hatvan különféle szakmáról hallhatnak egy-egy meghívott szakmabelivel beszélgetve, kis csoportokban. A fesztivál idei újítása, hogy a középiskolások mellett egyetemistákat is várnak, és a szülőknek, tanároknak is szerveznek programokat. A résztvevők többek között könyvvizsgálónak, filmrendezőnek, sebésznek, építésznek, online marketing szakértőnek vagy akár kormánytisztviselőnek is feltehetik kérdéseiket. A pályaorientációról és a fesztivál hátteréről Stumpf Katát, a Konnekt LIVE egyik főszervezőjét kérdeztük.

Fogalmi keretek
Korunkban a pálya fogalma nem egyértelmű, és egészen máshogyan kell megközelíteni, mint szüleink, nagyszüleink idején. Munka, hivatás, szolgálat és hobbi olykor teljesen elválhat egymástól, Stumpf Kata szerint az ideális mégis az, ha ezek találkoznak a pályánk során.

„Szolgálat és pálya össze kell, hogy érjen egymással, de nem úgy, hogy beleerőltetjük a keresztyénségünket. Önkénteskedtem a FÉK Diákszervezetben, amit könnyű volt egyértelműen szolgálatnak tekinteni, mivel egy evangélizáció-központú szervezet. Aztán elkezdtem a saját civil szervezetemet, aminek a motivációja mögött nem egy keresztényi missziós parancs volt. Feltettem a kérdést magamnak, hogy amit csinálok, mi is pontosan, hiszen nem kapok érte pénzt, nem a munkám vagy a gyülekezeti szolgálatom, mégis jót teszek az emberekért. Elfogadtam, hogy mindent Istentől kapok, amikor riporterként dolgozom, értékrendem, hitem által Isten jelen tud lenni a munkámban. Szervezetünkben folyamatosan elmondjuk, miért vagyunk hálásak, segítjük egymást, szeretettel fordulunk a másikhoz – ebben ugyanúgy ott van Isten, mint amikor gyülekezeti szolgálatot vállalok.”

A szervezők a Konnekt Egyesülettel fiatalokat érintő társadalmi projekteket indítottak el. Első programjuk a középiskolások pályaorientációját segítő Mentorprogram volt, amely immáron ötödik éve egyre növekszik. Kifejlesztettek egy pályaorientációt segítő tréninget középiskolai osztályok számára, legújabb programunkkal (Nagykövet program) pedig a fiatalokkal foglalkozó felnőtteknek (tanárok, szülők, iskolapszichológusok) nyújtanak segítséget. Az egyesületet teljes mértékben önkéntesek munkája építi.


Pályaválasztás helyett
A pálya fogalma szorosan összefügg az önismerettel, azzal, hogy tudatában vagyunk az értékeinknek és a vágyainknak. Míg szüleink idején szakmát választottunk, és ezzel többnyire eldöntöttük, hogy ezt életünk végéig fogjuk végezni, addig ma sokszor váltunk pályát életünk során.

„Tudatosan kerüljük a pályaválasztás szót, mert azt látjuk a középiskolásokon, hogy óriási nyomás nehezedik rájuk, amikor azt mondják nekik: egész életükről most kell hozni felelős döntést. Én például hat éve vagyok a munka világában, három különböző szakmában dolgoztam már, és sokan vannak még így. Ezért is mondjuk, hogy célszerűbb valamilyen terület irányába orientálódni, mintsem véglegesen kiválasztani egy pályát. Ha valaki kommunikációval szeretne foglalkozni, térképezze fel ezt a területet és ne határozza meg, hogy élete végéig kizárólag újságíróként fog dolgozni.”

A fiatalokban oldani kell ennek feszültségét, arra kell sarkallni őket, hogy kérdezzenek, legyenek nyitottak és bátrak. „A felszínes kérdéseket is oldani kell, mélyebbre kell ásnunk. A középiskolások nehezen engedik el a közeget, amelyben a tanárok és szülők folyamatosan a pályaválasztás döntésére hívják fel figyelmüket, emiatt sokan görcsösekké válnak. Fel kell őket lazítani arra, hogy magukról gondolkodjanak, kik ők, mit szeretnek csinálni és miért. Ezekkel a kérdésekkel nem igazán találkoztak, emiatt nagyon sok feladat áll a segíteni próbálók előtt.”

Emberek emberi történetei
Mint kiderült, a fiatalokat általában az foglalkoztatja, hogy egy-egy szakmában dolgozónak milyenek a hétköznapjai. Nem látnak bele a munka világába, nem tudják, mit jelent emberekkel dolgozni, mekkora tétje van a kommunikációnak, milyen kihívásokkal jár egy-egy munkaterület. „Erről nem úgy kell beszélni, hogy részletesen elmondom, mit csinál egy HR-munkatárs, hanem beszélek a mindennapjaimról, milyen kihívásokkal találkozom, miben kell folyamatosan megújulnom, mire kell nap mint nap figyelnem.”

A megoldás tehát a mostani generáció számára, hogy emberek emberi történeteit hallják és azon keresztül értsék meg az adott pályát. Rengeteg honlapon olvashatnak a foglalkozásokról, de ez nem hagy akkora nyomot, mint amikor hús-vér emberként beszélnek a tapasztalataikról. Ezek a történetek segítenek abban, hogy a fiatalok döntést tudjanak hozni.

A főszervező arról is beszélt, miért fesztiválként szervezik a Konnekt LIVE-ot. „Nem szakmabörzét szeretnénk, ahol a különféle szakmák és cégek a standjuknál mutatják be az adott munkát. Ezek fontosak, de mi a személyre nagyobb hangsúlyt fektetünk, mint egy-egy cégre vagy munkahelyre. Szabadságot szeretnénk adni a fiataloknak arra, hogy a különféle asztalokhoz bármikor odaülhessenek és addig lehessenek ott, ameddig minden kérdésre választ nem kapnak – ez a fajta kötetlen szabadság a fesztiválokra jellemző. Sok fiatal még nem tud jól kérdezni, ebben segít, ha csapatban ülnek le az adott szakmabelivel beszélgetni, hiszen a csoportban más is felteheti azt a kérdést, amit nem gondoltak volna.”

Organikus kapcsolatok
A Konnekt LIVE egyik fontos célja, hogy az emberi kapcsolódások maguktól, organikusan alakuljanak ki, ehhez biztonságos, befogadó környezet szükséges, a szervezők ezt teremtik meg a fesztiválon. „Az előző két fesztivál tapasztalatai alapján válogattuk ki a legnépszerűbb szakmákat, ezzel együtt behoztuk a hiányterületeket is. A szakmákat csoportosítjuk, a fiatalok így könnyebben átláthatják a különféle területeket. A szakmabeliek teljesen ingyen, egész napjukat rászánva ülnek és beszélgetnek a fiatalokkal, ez a visszajelzések alapján feltölti őket. Szívesen beszélnek bukásaikról, örömeikről, sikereikről, ezek tanulságairól. A fiatalok olyan kérdéseket is feltesznek nekik, amelyekről nem biztos, hogy gondolkodnának a hétköznapok során.”

A szervezők a pozitív visszajelzésekkel párhuzamosan nem azt várják, hogy a fiatalok, miután elmentek a Konnekt LIVE-ról, pontosan tudják, mit szeretnének, hanem hogy olyan beszélgetésekben vegyenek részt, amelyek mély nyomot hagynak bennük. „Fontosnak tartjuk elmondani, hogy ha valaki nem tudja, milyen irányba induljon el, ne jelentkezzen mindenképpen egyetemre. Lazítani kell a dobozokban, sémákban való gondolkodáson, miért ne lehetne valaki pl. az IT szektorban töltött évek után után asztalos? Fontos, hogy ezt ne B megoldásként értelmezzük, amit valamilyen kudarc hívott életre, hanem a mi saját, személyes utunkként.”

Szülők, tanárok, diákok, személyes utak
A személyes utak megtalálása tehát mindenkit érint, korosztálytól függetlenül. Ezt nehezíti, hogy nagyon gyorsan jönnek létre új szakmák. „A robotika korában még nem tudjuk, milyen tempóban tűnnek el foglalkozások, inkább átalakulásról és bővülésről beszélhetünk. A szakmák között egyre több az átmosódás, ezért korunkban az tud két lábon állni, aki minél több területen megállja a helyét, aki képes többfajta szakmai tudást egy adott területen kamatoztatni és összegyúrni.”

A Konnekt LIVE egyik fő célterülete a fiatalok mellett a tanárok és a szülők. „Meg kell érteniük, ők azok, akik a legeredményesebben tudják formálni a fiatalok gondolkozását. Nagyon jó látni a szülőket, akik elmondják, hogyan viszonyulnak saját pályájukhoz. Van, aki bevallja, hogy eddig még nem találta meg, mivel szeretne igazán foglalkozni, közben felnevelt négy gyermeket. Ez a kimondás nagyon fontos és előrelépést jelenthet. Kiderül: amivel a gyereke most küszködik, azzal ő is most néz szembe igazán.”

Az előadóteremben a pályaorientációt közvetlenül érintő témákról esik szó: hogyan hat szüleink mintája a mi pályafelfogásunkra, mit jelent művészként élni, milyen többletet ad, ha valaki önkénteskedik. Zacher Gábor és Kemény Dénes neve hallatán a sikeresség juthat az eszünkbe, de ők is ugyanolyan kérdésekkel küszködtek, mint egy mostani középiskolai diák, mindezekről ők maguk beszélnek majd. A fesztiválon extrém életutakról is szó esik, amelyekből kiderül: régi, hagyományos felfogásunk a pálya, munka, hivatás terén egyre kevésbé állja meg a helyét. Az emberi példák mind diáknak, mind szülőknek és tanároknak útmutatást adnak a helyes pályaorientációra folyamatosan és egyre gyorsabban változó világunkban.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, ami egészen a fesztivál napjáig megtehető.

Részletes program: http://www.konnektlive.com

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/2497719436975123

Regisztráció: http://konnektlive.com/register