„A pék Isten munkáját végzi, nem lehet biorobot”

A közelgő Kenyérlelke Fesztivál kapcsán Chef&Pincér a főszervezőtől, Vajda Józseftől kérdezte, milyen is az a kenyér, aminek lelke van. 

Az augusztus 20-ára a MOM Kulturális Központba szervezett harmadik Kenyérlelke Fesztivál a közös gasztroünnep mellett egyben egy verseny is, amelyen az ország legjobbnak tartott pékségei és házi pékjei vesznek részt.

Mintha Mick Jagger ugrana be jammelni
A fesztivál alapítója, az I. kerületi Pékműhely pékje, Vajda József a Chef&Pincérnek elmondta, hogy a verseny esetében bár vannak hivatalosan meghirdetett pontozási szempontok, mint kinézet, illat, tapintás, szerkezet (állag), héj de az íz a legfontosabb. A zsűrinek nem is mondják meg, hogy mi alapján döntsenek. A lényeg inkább abban áll, hogy olyan embereket válogattak össze, akiknek van arról fogalmuk, hogy milyennek is kell lennie a jó kenyérnek.
A hazai neves gasztroszakértők (Molnár B Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület elnöke, Rosenstein Róbert, Pesti István és Vomberg Frigyes séfek, Libor Mária, gasztróblogger) mellett óriási eredmény, hogy elfogadta a meghívást Cristian Maurice, aki közel 20 éve pékoktató Párizsban, és eljön Mike Zakowsky, kaliforniai kézműves pék is.
„Ez olyan, mintha erre a kis bulira még beugrana Mick Jagger is zenélgetni” – tette érzékletessé a péksztár érkezését Vajda József.

 

Vegyszerek és biorobotok nélkül
Mindemellett persze a főszervezőnek is van véleménye arról, hogy milyennek is kell lennie a jó kenyérnek:
„Szeretem, ha a kenyérnek megvan a maga íze, ahogyan a pálinkánál sem szeretem, ha csak az alkoholt lehet érezni vagy ha csak likőrős gyümölcsös. Itt is fontos, hogy legyen gabona íze is a kenyérnek, de a munkánk eredményét is lehessen érezni, amely elsősorban a kovászban összpontosul. Ettől egy kicsit gyümölcsös, savanykás lesz. Itt persze ízlés kérdése, hogy a skálán kinek a savanykásabb vagy a lágyabb ízek jönnek be inkább. Borban sem csak a testes borok a jók, hanem a könnyebbek is lehetnek minőségiek."

Az igazi kenyérnek pedig lelke van, hiszen élő:
„Nem akarom túlspilázni, de Isten munkáját végezzük. Ha a lisztet és a vizet egymás mellé letesszük, akkor szinte akármeddig így állhatnak, semmi nem változik. Ha viszont ezeket összekeverjük, akkor élet lesz belőle. Ezzel az élettel pedig fogyaszthatóvá tesszük az ember számára emészthetetlen gabonát.  Nemcsak életet teremtünk tehát, de enni is adunk az embereknek.

Ez a lényege a szakmának, amiért nem vegyszereket alkalmazunk, amitől úgy néz ki, mintha megkelne, megdagadna a tészta, és mintha íze lenne a kenyérnek. Ez egy szakma, amihez emberek kellenek; biorobotokkal nem lehet valódi kenyeret létrehozni.

A kölcsönös elfogadás jegyében
Ha pedig valaki azt szeretné megnézni, megkóstolni, hogy ebben a szellemiségben hogyan is készülnek a kenyerek, az augusztus 20-án teheti meg a fesztiválon, ahol családi nap és verseny is lesz.
A versenyben termékek szerint négy kategóriát állítottak fel. A két kenyér – a Fehér-, félbarna és a teljes kiőrlésű – esetében csak lisztet vizet és sót tartalmazhat a kenyér, míg a begett esetében kerülhet bele élesztő, a croissant-nál pedig még tej, tojás, vaj, cukor és méz is. A győztes jutalma a profik között, hogy a címet egy évig viselheti, míg az amatőrök egy csúcskategóriás sütőt nyerhetnek.

Fotó: www.kenyerlelke.hu

A szervezők felhívják a figyelmet, hogy a verseny nem egymás ellen, hanem egymással karöltve történik. A kölcsönös elfogadás és szeretet jegyében.
„Tiszteletet adunk egymásnak, az általunk készített kenyérnek és annak, ki ezt az egészet lehetővé tette. Az ezen elvekhez nem méltó magatartás, viselkedés, kizárást vagy a versenyen történő részvétel megtagadását eredményezi” – derül ki a rendezvény honlapjáról.

Idén az alábbi pékségek kerültek be a versenybe: Pipacs, Pékműhely, Jacques Liszt, Marmorstein, Bazsalikom, Artizán, Kiskovász pékség, Királypék, Inez bagel shop, Csepregi pékség, The Mill, Panel pék, Innió étterem, G&D kézműves pékség.

A teljes gasztroélménnyért az encsi Anyukám mondta! ételekkel, a Leo kerti konyhával, a Bortársaság fröccsökkel és borokkal, a Balkezes kézműves sörökkel, a Superjuice pedig egészséges hűsítőkkel készül.

Forrás: Horváth Balázs - Chef&Pincér
Címlapkép: Pékműhely