A Vizsolyi Biblia másolatával gazdagodott a hajdúnánási református egyház

„Az ajándékozással kifejezzük összetartozásunkat, az egymás közötti kötelékünket.”

A Reformáció 500 éves évfordulójának tiszteletére a város a Vizsolyi Biblia másolatát ajándékozta a Hajdúnánási Református Egyházközségnek.

A Biblia másolatának egyik példányát vitte el a Református templomba ünnepélyes keretek között Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere, Kovács Zsolt és Ötvös Attila önkormányzati képviselők és a Hajdúnánási Hajdú Darabont Hagyományőrző Egyesület katonái.

Az évforduló kapcsán a város önkormányzata ezzel az ajándékkal szeretné kifejezni elismerését a város református egyházközösségének az évszázadok alatt végzett közösségformáló tevékenységét. A város örökségét, kulturális értékeit évszázadok óta meghatározták a reformáció értékei. A református gyülekezet az évszázadok során a város közösségének egyik legjelentősebb szervezője, hosszú idők óta a hit és közösség megtapasztalásának kereteit adja.

A COLO-Pajzs Kulturális Egyesület a reformáció 500. évfordulójára kinyomtatta még egyszer a Vizsolyi Bibliát 200 példányban a korabeli technikával, korhű, kézzel merített rongypapírra, az eredeti helyszínen, Vizsolyban. Ennek egy példányát hozták el október 30-án a református templomba.

„Az ajándékozással kifejezzük összetartozásunkat, az egymás közötti kötelékünket.”- emelte ki köszöntőjében Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere, aki köszönetét és háláját fejezte ki a református egyháznak Hajdúnánás városáért évszázadokon át tett segítő és támogató szolgálatátáért.

Az ajándékot a polgármester nyújtotta át Gacsályi Gábor vezető lelkipásztornak és Dombi Imre gondnok úrnak.

A nap során a „Reformáció kincsei Hajdúnánáson” című kiállítás megnyitójára is sor került a Helytörténeti Gyűjteményben.

 

„Károlyi Gáspár 1590-ben kiadott Vizsolyi Bibliájának XXI. századi mása. Mantskovit Bálint nyomdászmester nyomán, Daruka Mihály vezetésével, a Vizsolyi Biblianyomtató Műhelyben készült a Reformáció 500. évfordulójának tiszteletére. Az elkészült 200. Szentírásból ez a 25. számú.