Áprily a Lónyayban?

Igen, Áprily a Lónyayban. Mondhatnánk, hogy „megidéztük szellemét”, de gimnáziumunk ennél többre vállalkozott: nem csak szellemi, de fizikai értelemben is köreinkben köszönthettük Áprilyt költeményei és dédunokája, Péterfy Sarolt személyében egyaránt.

Az Áprily Lajos Alapítvány felkérésének eleget téve 2019. április 5-6-án rendeztük meg az immár 25. országos Áprily Lajos vers- és prózamondó versenyt, a magyarországi református középiskolák 14-19 éves korú (9-13. évfolyamos) tanulói számára. A kétnapos rendezvényen összesen 15 gimnázium 28 versenyzője mérhette össze vers- és prózamondó tehetségét.

A messzebbről érkező vendégek péntek délután pódiumbeszélgetés keretében találkozhattak a verseny névadójának leszármazottjával, Péterfy Sarolt irodalomtörténésszel. A beszélgetés moderátora, dr. Szabó Győző Áprily gyermekkoráról, otthonáról, illetve költői pályájáról tett fel kérdéseket, amelyeket Csadi Zoltán, a Dunaújvárosi Színház színművészének előadása színesített.

A verseny egyik témája a gyermekkor volt, a másik pedig egy szabadon választott Kányádi-vers, így emlékeztünk a kortárs magyar költészet meghatározó alakjára, aki idén lett volna 90 éves. A pontozó bizottság tagjai között köszönthettük Péterfy Saroltot, dr. Juhász Dezső CSc egyetemi tanárt, az ELTE BTK Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézet igazgatóját, dr. Szabó Győző tanár urat, Jazsó Nóra tanárnőt és Szabó Emőkét, lónyays öregdiákunkat.

A produkciókat a zsűri arany, ezüst és bronz minősítésekkel rangsorolta az alábbiak szerint: arany minősítésben részesült Bordás Dávid (Lévay József Református Gimnázium), Rajkai Barnabás (Baár–Madas Református Gimnázium) és Sándor Gabriella (Gödöllői Református Líceum és Gimnázium).

Ezüst minősítést kapott Balogh Ákos (Szegedi Kis István Református Gimnázium), Brenner Boglárka (Pápai Református Kollégium Gimnáziuma), Ésik Leila (Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma) és Szilágyi Gábor (Szegedi Kis István Református Gimnázium).

Bronz minősítést vehetett át Békefi Benjámin (Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium), Gados Márk (Baár–Madas Református Gimnázium), Kovács Bianka Gabriella (Karcagi Nagykun Református Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium) és Püsök Anna (Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma).

Köszönetünket fejezzük ki iskolánk fenntartójának és vezetőinek az Áprily-verseny lebonyolításához nyújtott lelki és anyagi támogatásért, a tanárkollégák áldozatos munkájáért, és legfőképpen Istennek, hiszen minden jó és szeretetteljes dolog Őt dicséri, Tőle származik.

dr. Kiss Magdaléna