Áthidalva

Krisztustól megajándékozott emberek vagyunk, ma pedig olyan Európában élünk, ahol ezt az ajándékot szelíd határozottsággal fel kell mutatnunk. A keresztyénséget vállalni, képviselni és óvni kell, hogy hitünkben ne legyünk sem tétlenek, sem terméketlenek – mondta Steinbach József református püspök a XIII. Református Zenei Fesztivál megnyitóján a budapesti Bakáts téren, pénteken délután.

A református zenei fesztivált idén a reformáció 500 éves évfordulója jegyében szervezték meg. Ezen a hétvégén (május 27-én, 28 –án és 29-én) a IX. kerület nyolc helyszínén hitéleti, valamint igényes kulturális programokkal várják az érdeklődőket. A pénteki nyitányon a Magyar Honvédség Veszprémi Légierő Zenekara rézfúvósai szolgáltatták a térzenét, majd diák-tanár menetet tartottak a Kálvin tér és a Bakáts tér között.

Az ünnepélyes megnyitón Kállai Gáborné, Ferencváros alpolgármestere köszöntötte a fesztivál résztvevőit. Az alpolgármester azt mondta, hogy a református zenei fesztivál három alappillére a hit és az egyház, a magyarság és a zene.
– A református egyház nemcsak Ferencváros múltját határozza meg, hanem a jelen közösségének is aktív résztvevője, alakítója. A 9. kerület templomai gyakran adnak otthont igényes, magas művészi színvonalú koncerteknek – fogalmazott. – A magyarság szorosan összefonódik a kereszténység és a keresztyén értékek fogalmával. A magyar népzene megismertetése pedig fontos kulturális misszió határon innen és túl. A zene híd, ellentétek és távolságok áthidalására képes, összeköti a földit és a földöntúlit, megindítja és lángra gyújtja az emberi szívet – tette hozzá az alpolgármester.

Steinbach József dunántúli református püspök áhítatában Péter második levele 1. fejezetének 3. verse alapján arról beszélt a fesztiválozóknak, hogy mindannyian megajándékozottak vagyunk.
– Krisztustól megajándékozott emberek vagyunk, ma pedig olyan Európában élünk, ahol ezt az ajándékot szelíd határozottsággal fel kell mutatnunk. A keresztyénséget vállalni, képviselni és óvni kell, hogy hitünkben ne legyünk sem tétlenek, sem terméketlenek. Bátran mutassuk fel az ajándékot ott, ahol vagyunk. Használjuk az ajándékot, és éljünk vele!

A püspök arra hívta fel a figyelmet prédikációjában, hogy a Biblia szerint a testvéri szeretet megelőzi a minden ember iránti szeretetet.
– Először egymást, saját kultúránkat, saját hitünket kell szeretni és egymás hite által épülni. Sokszor még az egyházban sem tudunk egy hétköznapi, problémás esetben testvéri szeretettel fordulni egymáshoz, pedig amíg nem abszolváltuk a testvéri szeretetet, hiába akarjuk kitárni a szívünket mások felé. Először egymást kell igazán szeretni a Krisztusban, és utána következhet Krisztus-hittel a minden ember iránti szeretet, és a kettő együtt az igaz emberség – fogalmazott az egyházvezető.

Megváltott és megajándékozott emberek vagyunk, a református zenei fesztivál pedig áldott lehetőség arra, hogy rácsodálkozzunk megajándékozott voltunkra és hálát adjunk érte – zárta gondolatait Steinbach József.

A megnyitó után Böszörményi Gergely Magyar Örökség Díjas fesztiváligazgatót kértük rövid interjúra. A fesztiváligazgató elmondta, hogy rendezvényükkel hagyományt teremtettek.
– Minden évben próbálunk egy lépéssel előrébb menni, és most már hagyományt is őrzünk, akár a zsoltáros fáklyás menetre, akár a nagyszínpadi produkciókra, vagy az ötszáz fős fesztiválkórusra gondolok. Az éppen a háttérben zenélő Muzsikás együttes tagjai mindig megköszönik, hogy ők lehetnek a nyitó istentisztelet utáni első fellépők. Pedig a zenészek között az járja, hogy az a nap fénypontja, aki este, fények között lép színpadra. A Muzsikás együttes tagjai azonban azt mondják, mélyen érinti őket, hogy éppen az istentisztelet és az imádság után léphetnek színpadra évek óta.

Böszörményi Gergely úgy vélte, a református zenei fesztivál kiváló lehetőség arra, hogy más helyszínen és más körülmények között mutassák meg hitüket a keresztyének.

Fekete Zsuzsa
Fotó: Füle Tamás