Az evangéliumért harcoló ifjúság

A budapesti Ráday Házban szervezi ezen a hétvégén idei Ifivezető-képzését (IVK) az Ifjúságépítők csapata. A több mint háromszáz résztvevő közös épülésére és szolgálatára a Dunamelléki Református Egyházkerület vezetősége is áldást kért.

Idén hetedik alkalommal kerül sor az IVK-ra, a Kápát-medence legnagyobb, felekezetközi ifjúsági vezetőképző konferenciájára. Az intenzív képzési hétvége célja, hogy aktuális és gyorsan a gyakorlatba ültethető készségeket nyújtson a résztvevőknek függetlenül attól, hogy milyen régóta végzik a munkát a fiatalok között.

A budapesti Ráday Ház első alkalommal ad otthon a konferenciának, az épület házigazdái, a Dunamelléki Református Egyházkerület vezetősége a péntek esti nyitóalkalmon bátorították a jelenlévőket. Veres Sándor főgondnok Sámson születésének ígéretét idézte a Bírák könyvének 13. fejezetéből: miután szülei kijelentést kaptak a gyermekről, apja azért fohászkodott, hogy Isten mutassa meg neki, hogyan tanítsák majd őt az Ő útjaira. „Kívánom nektek, hogy ti is kérjétek el az Úrtól, hogy mit kell tennetek – talán ez is az ilyen hétvégék egyik célja. Nektek már megvan az előnyötök, hogy kezetekben a Biblia, bennetek pedig a Szentlélek van. Számítunk rátok, legyetek a munkatársaink!” – fogalmazott a főgondnok.

Somogyi Péter lelkészi főjegyző hangsúlyozta, hogy mindannyiunkat harctérre helyezett az Úr, ahol elsősorban az evangéliumért kell küzdenünk. „Nem gerillaharcban vagyunk, hanem közösségben és egymással küzdünk – az együttléteinknek erre a harcra kell felkészíteniük minket” – mondta. Bor Imre presbiteri főjegyző a balatonszárszói REFISZ-táborokban gyakran találkozott a résztvevők egy részével, és tanári tapasztalataiból is tudja, hogy az ifjúságnak mennyi kérdése van. „Azért vagyunk itt most négyen, hogy megerősítsük: egységben vagyunk a szolgálatban, a misszió kapcsán is.”

Balog Zoltán, az egyházkerület püspöke a töki református templom királykazettáján található igére hívta fel a figyelmet: „…inkább annak örüljetek, hogy a nevetek fel van írva a mennyben.” (Lukács 10,20) „Az ifjúsági munkában nem az a legfontosabb, hogy mennyi embert sikerül megszólítani, hanem az, hogy a ti nevetek már fel van írva a mennyben” – mondta a püspök.

A nyitóalkalmon Bolyki László teológus hirdette Isten Igéjét, rámutatva: mindegy, mit teszünk, mennyire szégyelljük magunkat a tetteinkért, Isten gyönyörködik bennünk – ahogyan azt a képzés mottója is hangsúlyozza. „A mérgező szégyen gyárilag belénk van programozva – Ádám és Éva is először elrejtőzött a bűnbeesés után. Isten mégis szentnek és igaznak lát minket Jézus vére által” – fogalmazott.

Ablonczy Áron református lelkipásztor, az Ifjúságépítők csapatának egyik alapítója kérdésünkre elmondta: az idei Ifivezető-képzésen mindenki megtalálhatja azt az épülési és ismeretelsajátítási formát, amely neki a legkedvezőbb. „Rövidebb és hosszabb előadások, műhelyek, kerekasztal-beszélgetések és főelőadások alkotják a konferencia kereteit, de dicsőítésben és imádságban is együtt lehetnek majd a résztvevők.”

A Magyarországi Református Egyház Ifjúsági Irodájának vezetője hozzátette, hogy az IVK-n jelen lévők segédanyagokat is kapnak majd az ifiórákhoz, valamint bemutatják nekik a fiatalok közötti szolgálat új fejlesztéseit is, ami inspirációt nyújthat az otthoni munkában.” Az idei Ifivezető-képzés műhelyein és előadásai többek között olyan témákban nyújtanak kapaszkodókat, mint a mesterséges intelligencia felelős használata, ifialapítás vidéken, hogyan beszéljünk a szexről az ifiben, hogyan ismerjük fel a tévtanításokat, de szó lesz a férfivá és nővé válás kérdéseiről, és arról is, milyen átalakulásokkal kell szembenézniük a gyülekezeteknek. Az ifimunkát tíz évnél régebb óta végzők számára külön, meghívásos szemináriumokat is szerveztek a hétvégére.

Ablonczy Áron szerint egy hétvégi képzés sok segítséget nyújthat az ifjúsági szolgálatban, azonban az itt kapott plusz valószínűleg nem tart ki egy évig – ezt a hiányt igyekszik pótolni a folyamatos mentorálás. „Öt mentorcsoportot indítunk, amely személyesen és online kíséri majd a szolgálókat” – mondta.

Az Ifivezető-képzés részleteiről nemrég Kasza Edina főkoordinátor mesélt Barna Bálint kollégánknak – a cikket erre a linkre kattintva lehet elolvasni.

Fotó: Füle Tamás

IVK-2024.