Egyszerűen, tisztán

Mit jelent a reformáció? Egy percben mesélte el a világnak egy borsodi lány.

Tirpák Orsolya nyerte a reformáció 500. évfordulójára kiírt kisfilmpályázatot. Orsolya a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudomány szakán tanul, és nemrégiben érettségizett a miskolci Lévay József Református Gimnáziumban. Az egyetemista lány azt mondja, hogy máskor is pályázott már műveivel, mert ezek fontos visszajelzést adhatnak a munkáiról. Ha jó eredményt ér el, akkor növekszik az önbizalma, ha nem díjazzák az alkotását, akkor pedig elgondolkodhat, hogy hol rontotta el.

Az egyperces hobbi
A Reformáció Emlékbizottság telefonos kisfilmpályázatában arra hívta a fiatalokat, hogy vegyék filmre, mit jelent számukra a reformáció. A pályázók mobiltelefont, digitális kamerát, illetve GoPro kamerát használhattak a felvételekhez. – Gyakran készítek saját szórakoztatásomra kisfilmeket. A legújabb hobbim, hogy egyperces filmeket töltök fel az Instagramra. (Az Instagram olyan közösségi oldal, ahol fényképeket, és rövid videókat oszthatnak meg egymással. – a szerk.)

Anyák napja és plátói szerelem
Nagyon izgalmas kérdés, hogy mi fér bele egy percbe. – A minimalista stílus áll a legközelebb hozzám, mert óriási kihívást látok abban, hogy lehető legkevesebb eszközzel, minél egyszerűbben valósítsak meg egy ötletet. Készítettem már kisfilmet ovis gyerekekkel anyák napjára, de megpróbáltam azt is bemutatni egy percben, hogy mi az a plátói szerelem – magyarázza Orsolya.

Minimalizál, de nem degradál
A reformáció 500. évfordulójára készült kisfilmnek az az erőssége, hogy tömör, lényegretörő, a reformáció értékeihez kapcsolódó asszociációkra épül – így értékelte a győztes alkotást Csizmazia „Cheese” Gábor filmkritikus.

Orsolya azt mondja, hogy filmjében az igényelte a legnagyobb kreativitást, hogyan redukálhat tárgyi szintre valamit, aminek mély tartalma és mondanivalója van.

– Azt gondoltam, hogy a pályázók zöme valamilyen hangulatfilmet készít majd, templomot, öregnénit, Bibliát vesz filmre, én azonban más irányban indultam el. Szerettem volna olyan filmet készíteni, amely gondolkodásra készteti a nézőt. A filmem eleje maga a reformáció története, a képekkel, a pénzzel, a borral a katolikus egyház fényűzését akartam szimbolizálni. A szétszakadó lap, a kettétörő ág Luther és a katolikus egyház szétválását jelképezi. A piros lap fehérre festése azt mutatja, hogy a református egyházban minden egyszerű, letisztult, puritán. Lényeges az is számomra, hogy teret kapjon minden néző saját „olvasata” a képkockákat illetően, de a tudatosság mindig szerepet játszik az alkotás folyamatában. Fontos azonban leszögeznem, hogy a minimalizálás egyáltalán nem egyenlő a degradálással.

A pályamunkákat dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa, Pozsgai Zsolt filmrendező, Csizmazia „Cheese” Gábor filmkritikus és Hirsch Tibor, az ELTE Filmtudományi Tanszékének docense értékelték.

 

Tirpák Orsolya kisfilmjét többek között a reformáció emlékév kiemelt eseményén, a Nemzeti Megemlékezésen vetítik le, amelyet a protestáns egyházakkal közösen szervez a Reformáció Emlékbizottság a Papp László Budapest Sportarénában 2017. október 31-én.

A további díjazottak

2. helyezett: Csiszár Gergő - Maróti Márk
https://www.youtube.com/watch?v=sgLW4axznvU

 

3. helyezett: Fekete-Erdős Ágnes
https://www.youtube.com/watch?v=F6KyGIOET-c&feature=youtu.be