Észt Nap a Lónyayban

A Lónyay Utcai Református Gimnázium és Kollégium többéves hagyományát folytatva, 2021. november 4-én ismét megrendezte az idegen nyelvi napot, amelynek idei főszereplője Észtország volt.

 

Az Észt Intézet három kiállítást is a rendelkezésünkre bocsájtott: egy történelmi, egy művészeti és egy a nemzetükkel általánosságban tájékoztató sorozatot kaptunk kölcsön, amelyeket a diákok lelkesen jártak körül egész nap, rácsodálkozva arra, hogy a mai napon mintha a Lónyay is Észtországba költözött volna: az egész épület észt színekben pompázott, miközben a folyosókon lévő fényképek segítségével körutazást tehettünk Észtországban. 

Az 5-8. évfolyamos osztályok az észt népmesék világával ismerkedtek, aminek kapcsán szövegértési és kreatív képességeiket használva, csapatverseny keretében versenghettek. A nyelvi tagozatos diákok az idegen nyelvi kommunikatív kompetenciájukat fejlesztve észt nyelvleckén vettek részt, míg a többi gimnazista osztály egy általános előadást hallgatott meg, ami több szempontból is bemutatta Észtországot. A programokat Kreet Paljas és Benedek Nóra, az Észt Intézet munkatársai vezették, akik megismertették az észtországi továbbtanulási lehetőségeket is a diákokkal. Napközben a testnevelésórák sem a megszokott módon zajlottak. Különböző ügyességi játékok által a gyerekek kipróbálhatták az országban közkedvelt szórakoztató sporttevékenységeket: kötélhúzás, ugróiskola, és sorverseny mozgatta meg a tanulókat. 

A rendezvény központi eseményére, az angol nyelvű vetélkedőre idén 20 csapat nevezett. Saját diákjainkon kívül a környék református intézményei is képviselték magukat: a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium, a váci Bernáth Kálmán Református Gimnázium, a Gödöllői Református Líceum Gimnázium, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola, valamint a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola. A megnyitó ünnepségen Kristi Karelsohn, Észtország nagykövete elmondta, mennyire boldoggá teszi, ha Észtországról szó esik hazánk iskoláiban, mert küldetésének érzi, hogy minél többen megismerjék kicsi országának történelmét, kultúráját, nyelvét és mindennapjait. Iskolánk lelkésze, Hajdú Bálint Kadosa Istenünk áldását kérte az észt nemzetre, Szilágyi-Sándor András espereshelyettes lelkesen bátorította a csapatokat, Tóth Csaba Csongor intézményvezető az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek bátorságát említette példaként a versenyzők számára, utalva arra, hogy a mai nap a magyarok számára nemzeti gyásznap is.

A versenyen megosztott első helyezést ért el a váci Bernáth Kálmán Református Gimnázium, Észt-osztók/Adamcsek Félix, Bánszki Imre Edvin és Cseri Bence/ és a Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola, Power Puffs csapata/Hercsik Fanni, Szalai Ramna, Szilágyi Richárd, Szilvási Dóra/. Második helyen a Gödöllői Református Líceum Gimnázium, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola, ÉSZTvesztők csapata /Hamilton-Owen Rubinka, Pólik Zsófia, Hamilton-Owen Rubinka/ végzett. A dobogó harmadik fokára a Lónyay Utcai Református Gimnázium és Kollégium, Nagyszerűek csoportja /Bogdán Emese, Mészáros Lídia, Országh Bianka, Krempaszky Dóri/állhatott fel. A rendkívül izgalmasra sikerült verseny után a versenyzők az Észtországban honos vörösbegy mintázatú étkészlettel, a nemzet 100. évfordulójának ünnepségére emlékeztető notesszel, és egy felejthetetlen észt kalanddal térhettek haza a gimnáziumunkból.

 

 

 

 

Képek: Schottner Zsófia