Házastársam a játszópajtásom

Egyensúlyról, nőről, férfiról és személyes történetükről is beszélt Döbrentey Ildikó és Levente Péter a XIV. Harkányi Szabadegyetemen.

Döbrentey Ildikó és Levente Péter 2018-ban ünnepelték ötvenedik házassági évfordulójukat. Ők voltak a legelső Házasság Hete arcai még 2008-ban; és az ország számos helyén lépnek fel együtt, hogy beszéljenek párkapcsolatról, házasságról. A XIV. Harkányi Szabadegyetemen Férfi és Nő címmel tartottak felolvasásokkal megtűzdelt előadást.

A házasság két szerelmes ember nagylelkűségének a művészete” – mondta Döbrentey Ildikó, aki szerint kell, hogy a házastársunk a játszópajtásunk is legyen, méghozzá jó játszópajtás. Minden ember a saját kis batyujával kell hogy boldoguljon, nem a másikéval, de szülők, nevelők, lelki vezetők segíthetnek ebben. Ez azért fontos, mert ettől leszünk valakik. Két ember kapcsolata pedig akkor lehet stabil, ha az két valaki között köttetik, nem két akárki között – fejtette ki.

Az előadásból nem hiányoztak a személyes vallomások sem: nem csak a boldog egymásra találásról volt szó, de arról is, hogyan vesztették el két fiúgyermeküket. „Isten nem babusgat és nem kényeztet, nem ilyen a szeretete” – mondta Döbrentey. „Jönnek az életben mindenfélék, és mégis, az a dolgunk, hogy lássák az emberek: a szenvedés is lehet összekötő kapocs.”

Levente Péter mondandójának középpontjában az egyensúly állt. Felidézte apja tanításait, aki arra intette, hogy nincs olyan reménytelen helyzet, ahol ne tudnánk egyensúlyt találni. Mesélt a huszadik század reménytelenségéről, saját sorsának jobbra alakulásáról, az eredetiség fontosságáról, az egyensúly feltételeiről; valamint arról, hogy mit hagyhatunk hátra utódainknak a huszonegyedik századra.

Döbrentey Ildikónak és Levente Péternek ma már több száz „gyereke” van, akikért lelki és szellemi felelősséget is vállalnak. Közös fellépésük egyszerre volt őszinte és nyílt hitvallás a kapcsolatuk és életművük mellett.

 Barna Bálint

Fotók és videó: Füle Tamás