Humánökológia – UNESCO szakkollégium a globális együttélésről

A 2015. szeptember 25-27. között New Yorkban megrendezett Fenntartható Fejlődési Csúcson az ENSZ 193 tagállama egyhangú döntéssel fogadta el az új globális fenntartható fejlődési keretrendszert (The 2030 Agenda for Sustainable Development), amely a szegénység felszámolását és a fenntartható jövő felépítését tűzi ki célul 2030-ig. Az Agenda 2030 elfogadása történelmi horderejű lépés az egész emberiséget érintő átalakulás célrendszere melletti globális elköteleződés felé.

Az Agenda 2030 „olyan átfogó megoldásokat keres, amelyek figyelembe veszik a természeti rendszerek egymással és a társadalmi rendszerekkel való interakcióit. Nincs két egymástól elkülönülő válság, egy környezeti és egy társadalmi, hanem csak egyetlen, összetett társadalmi-környezeti válság létezik. A megoldás felé vezető utak átfogó megközelítést igényelnek, hogy legyőzhessük a szegénységet, visszaadhassuk a kirekesztettek méltóságát, és ezzel egyidejűleg gondját viselhessük a természetnek.” (Ferenc pápa Laudato si’ – Áldott légy!  - 2015)

Az Agenda megvalósítása 2016. január 1-én indult. A célokat minden ország a saját nemzeti és regionális fejlettségi szintjét és kapacitásait tekintetbe véve valósítja meg.

Az ENSZ égisze alatt elfogadott célok megvalósításában természetesen az ENSZ család egésze kiveszi részét, így az UNESCO is mindent megtesz azért, hogy a nemzeti kormányokat és társadalmakat támogassa a célok megvalósításában. Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága (az EMMI Egyházi, Nemzetiségi és Civil Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságával közösen) első lépésként egy konferenciát szervezett a témában „Közös gondolkodás a jövőnkről” címmel 2016. június 8-9-én Tihanyban. Következő lépésként 2016 őszén elindítjuk az UNESCO Szakkollégiumot a globális együttélésről annak érdekében, hogy a globális társadalmi-környezeti válságról és a lehetséges megoldásokról a fiatal értelmiség és az egyetemek hallgatói interdiszciplináris keretben tájékozódhassanak, és ezt a tudást – hosszabb távon - egyetemi tanulmányaikba beépíthessék.

Első lépésként a most kezdődő szemeszterben két előadássorozatot hirdetünk meg. Jelentkezni szeptember 5 – 30. között, a kollegium@humanokologia.hu e-mail címen lehet, további információk pedig a http://humanokologia.hu honlapon érhetők el. Az előadások 17 órakor kezdődnek, az ezt követő szeminárium és vita 19.30-ig tart, a helyszín a Deák Téri Evangélikus Gimnázium díszterme (Bp. V. Sütő utca 1).