Játék a Bibliával

Harmadszor rendezi meg diákoknak szóló bibliaismereti versenyét a Magyar Bibliatársulat. Céljuk, hogy népszerűsítsék a Biblia olvasását a középiskolások és a felső tagozatosok között. A játékos verseny kizárólag az interneten zajlik, egyéni jelentkezők, valamint legfeljebb háromfős csoportok jelentkezését várják március 31-én, csütörtök éjfélig. Idén is több száz versenyzőre és izgalmas játékra számítanak a szervezők.

A Biblia mindenkié – továbbra is ezt a gondolatot szeretné közkinccsé tenni a Magyar Bibliatársulat. A fenti jelszó alatt jelent meg a legutóbb revideált Biblia is két évvel ezelőtt, hiszen fontos, hogy a kor embere számára érthető nyelven is olvasható legyen. Felső tagozatosoknak és középiskolásoknak, az egyik legnehezebben megközelíthető korosztálynak szervezi meg harmadik éve a bibliaismereti versenyét a Biblatársulat. Pecsuk Ottó főtitkár azt mondta a Parókia portál érdeklődésére, hogy a  játék virtuális, azaz az interneten bonyolítják, hiszen a gyerekek számára már a digitális világ a természetes közeg.
– Virtuális játékot hirdettünk meg a fiataloknak, a célunk az, hogy játékosan forgassák a Bibliát, és pozitív élményeik kötődjenek hozzá. A fiatalok ebben a korban már komolyan keresik, hogy mitől lehet értelmes és jó életük, mi pedig úgy véljük, hogy a Biblia a jó élethez vezető kalauz – fogalmaz Pecsuk Ottó.

Hat szóban
A három évvel ezelőtti verseny asszociatív bibliaismereti játék volt, amelyben egy úgynevezett QR–kódot (Quick Response-kód, kétdimenziós vonalkód, pontkód) kaptak a játékosok, ami Bibliával kapcsolatos film, zene, vagy irodalmi alkotás linkjére vezetett. A versenyzők folyamatosan kapták a feladatokat, végül egy keresztrejtvényben jött ki a megfejtés, egy bibliai név.
– Az első verseny feladatai túl nehéznek bizonyultak, mert a több száz jelentkezőnek csupán a húsz százaléka tudta a helyes megoldást. A második versenyünkön több játékosságra és kreativitásra volt szükség. Minden héten megadtunk egy bibliai szereplőt vagy történetet, és ezeket kellett hat szóval jellemezni. A legfrappánsabb megoldásokat díjazta a zsűri. Nagyon sok vicces, ötletes, sőt költői megoldásokkal is találkoztunk. A hatszavas verseny ötlete egyébként Ernest Hemingwaytől ered: az anekdota szerint az író egyszer arra fogadott, hogy hat szóban le tud írni egy drámai történetet. Így született meg híres hatszavasa: „Kisbaba-cipő eladó. Soha nem hordták."A megfejtés egy bibliai név
Az idei versenyen találós kérdés lesz az első feladvány, ennek a megfejtését kell majd beírni egy csonka internetes hivatkozásba. A helyes megoldás egy létező linkre vezet, ahol a játékosok megkapják a következő feladatot. A folyamatosan egymásra utaló linkek sorozatának a végén található a végső kulcs, amit egy keresztrejtvénybe kell majd beilleszteni. A megfejtés egy bibliai név lesz – árulta el Bibliatársulat főtitkára.

A játék április 4. és május 8. között, öt héten keresztül zajlik. A feladványok egymásra épülnek: az első feladvány megoldása vezet el a második feladványhoz, annak a megoldása a harmadikhoz, és így tovább. Ha valaki elakad vagy nem érti a feladatot, az info@bibliatarsulat.hu e-mail címen kaphat segítséget. A megfejtést is erre a címre kell majd küldeni május 8-án, éjfélig.

A helyes megfejtést beküldők között könyvcsomagokat, koncertjegyeket és Szélrózsa ifjúsági találkozóra szóló belépőt sorsolnak ki. Az ünnepélyes eredményhirdetés és a díjak átadása május 16-án, pünkösdhétfőn, a szabadtéri bibliaolvasást követő ökumenikus istentisztelet után lesz a Kálvin téri református templomban.

A versenyről bővebb információkat a Bibliatársulat honlapján olvashatnak.