Koncert, amely bevonz, inspirál

A helyi kántorok orgonakoncertjével kezdődött, mára világhírű zongoraművész fellépéséig jutott el a Sukorói Zenei Nyár koncertsorozat. Szokolay Balázs koncertje olyan tetőpont volt, amely lelkesített és távlatokat nyitott Sukorón.

Mind az előadó, mind a szervező és az érdeklődő közönség számára is vonzó, igényes környezetben zajlott le Szokolay Balázs zongoraművész koncertje a sukorói református templomban július 28-án. A Sukorói Zenei Nyár koncertsorozat tizenkét éves történelme során a szombati koncert mérföldkőnek számít: első alkalommal valósult meg teljes zongoraest a műemléktemplomban, és először játszott világhírű zongoraművész a Velencei-hegység lábánál fekvő településen. A nyári rendezvénysorozat mára bástyájává vált a magaskultúrának, ami a sukorói református gyülekezet számára is gyarapodást jelent. A Sukorói Zenei Nyár fejlődéséről és sikeréről, a helyi református közösség épüléséről és a rendezvény művészeti hátteréről Szabó Balázs művészeti vezetőt, Kardos Ábel lelkipásztort és Szokolay Balázs zongoraművészt kérdeztük.

„A legmagasabb szintű muzsika jegyében”
Dr. Szabó Balázs zenetörténésztől, a sorozat művészeti vezetőjétől megtudtuk, a Sukorói Zenei Nyár létrejöttének komoly előzményei voltak. „A sukorói református műemléktemplom az 1980–90-es években az Országos Filharmónia koncerthelyszíne volt, elsősorban a nagyon jó állapotú orgonája miatt.
Ezek a koncertek később megszűntek, míg 2007-ben Kardos Ábel lelkipásztor vezetésével, várakozáson felüli sikerrel meg nem rendeztek egy orgonahangversenyt a templomban, amelyből a kis zenei fesztivál ötlete kipattant. A rákövetkező évben kértek fel engem a folytatáshoz művészeti vezetőnek.

Célunk az volt, hogy a legmagasabb szintű muzsika jegyében gyűljünk össze nyaranként, először három-, majd négyalkalmas koncertsorozat formájában. Nem zenés áhítatról, hanem hangversenyről volt szó az első pillanattól kezdve, de a lelki feltöltődés mégis a legfontosabb missziós célja a Sukorói Zenei Nyárnak. Eszközünk, hogy olyan hangulatot teremtsünk, amelyben a közönség – a zene és a konferanszok segítségével – fel tud emelkedni a magasabb lelki régiókba. Isten rendelése volt, hogy a rendezvénysorozat, palántaként növekedett évről-évre, mígnem megérkezett arra a szintre, ahol jelenleg áll.”

Ajtó a gyülekezethez
Kardos Ábel lelkipásztor tapasztalata szerint a koncertsorozat képes bevonzani embereket, családokat nemcsak a templomba, de a gyülekezetbe is. „A koncertlátogatók közül többen is becsatlakoztak a református közösségbe. Ami a számoknál is fontosabb, hogy ezek az emberek megmaradtak a gyülekezetben. Nemcsak nyáron, hanem az év többi részében is ott vannak az istentiszteleteken. A Sukorói Zenei Nyárral azt akartuk felmutatni, hogy a református egyház, a templomi környezet alkalmas az igényes, szép zenére.

Azt látom, hogy nem sok hasonlóan színvonalas koncertsorozat van jelenleg ilyen kis gyülekezetben és faluban. Az igényesség közös nevező, ami túlmutat a koncertsorozaton, ezáltal nem hívők is belépnek a templomba. A szombati koncerten is ott volt az az ateista házaspár gyermekeivel együtt, akik egyelőre nem jönnek istentiszteletre, de mindig itt vannak a zenei nyáron. Kisiskolás gyerekeik így aztán eljönnek a templomba, felfedezik, hogy nem kell félni ettől az épülettől.”

Inspiráló környezet
Szokolay Balázs a világ számos országában lépett már föl. A kérdésre, hogy miért tartja fontosnak a sukorói koncertet, a művész több okot is megnevezett:
„Nagyon büszke vagyok arra, hogy ebben az országban születtem, itt érzem magam a legjobban. Szeretem felfedezni azokat a kis városokat és falvakat, amelyeket még nem ismerek. 
Öröm volt számomra, hogy Kardos Ábel lelkipásztor kért fel, aki fiatalon munkatársa volt szeretett nagynénémnek Szesztay Máriának. Külön örültem a hangszernek, amit az Opera Zongoraszalonból kölcsönöztek. Nagyon tetszik az atmoszférája a templomnak, valamint ilyen jó és lelkes közönségnek nem lehet inspiráció nélkül játszani. Fontos számomra, hogy adjak az ilyen zeneszerető embereknek!”

A repertoár gerincét zongorafantáziák adták. Szokolay Balázstól megtudtuk, a műsor kiválasztásának több szempontja is van: „A kiválasztást meghatározhatja a hely és hangszer, a szervező igénye, a művek, amik éppen izgatnak, vagy a hallgatóság. Általában van egy tematikai koncepcióm, nagyon szeretem, ha van vezérfonal, amelyen végigmegy a műsor. Itt most a fantázia jelent meg, ez a műfaj határozta meg a legutóbbi zeneakadémiai hangversenyemet. A sukorói koncertet színesítettem Schubert más műveivel, mivel kínai turnémon azokat is játszom majd.”

Szilárd alapok a folytatáshoz
Szabó Balázs elmondta, a Velencei-tó térségében a Sukorói Zenei Nyár a legstabilabb koncertsorozat. „A száznyolcvan-kétszáz fős közönség átlagosnak mondható egy-egy koncerten. Annak ellenére, hogy Székesfehérvár komoly kulturális helyszín, a sorozatot nagy érdeklődés övezi, sokan jönnek a megyeszékhelyről, de érkeznek távolabbról is látogatók. Az idei év kifejezetten a hangszeres zenéről szólt. Az első estén veszprémi muzsikusok játszottak, a második, harmadik és negyedik koncerten a Zeneakadémia professzorai lépnek föl. Szokolay Balázs fellépésével a fesztivál elérte eddigi történetének csúcspontját. Ugyanakkor hosszú listánk van a fellépésre váró művészekről, ami önmagában is jelzi a Sukorói Zenei Nyár egyre növekvő megbecsültségét.”

A sorozat következő koncertje augusztus 11-én lesz, ahol Lakatos György fagottművész lép föl, 19 órakor.

Bővebb információ: http://szn.parokia.hu/hir/lista/hangversenyek-2010-ben/

A Sukorói Zenei Nyár - 2018 sorozatot a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Somogyi Csaba
Fotó: Füle Tamás