Könnyebb átlépni

Mindenki tehet valamit a saját környeztében élőkért: festés, szemétszedés, falfirka-takarítás, faültetés, kertrendezés, beteglátogatás, vagy akár egy jóízű beszélgetés valakivel, akire régen nyitották rá az ajtót. Május utolsó előtti hétvégéjén ismét megrendezik a Szeretethíd református önkéntes napokat. Regisztrálni május 8-ig lehet, 17 ezren már biztosan ott lesznek. A Szeretethíd fővédnökei Fekete Károly református püspök és Gundel Takács Gábor újságíró, sportriporter.

Felemelő érzés, hogy Kárpát-medence-szerte együtt dolgoznak az önkéntesek. Megmutatjuk, hogy a hitünk a cselekedeteinkből látható – fogalmazta meg a Szeretethíd egyik résztvevője korábban. A Szeretethidat hét évvel ezelőtt hívta életre a Magyar Református Szeretetszolgálat, az önkéntesek száma pedig évről-évre ezres nagyságrendben növekszik.

Pál Sándor, a szeretetszolgálat kuratóriumának elnöke azt mondta a Parókia portál érdeklődésére, hogy idén már átlépte a 17 ezret a regisztrált résztvevők száma, közülük több mint ötezren határon túli magyarok.
– A Szeretethídon megmutathatjuk, hogy mi a keresztyén ember valódi küldetése. Észrevesszük környezetünkben az elesett embereket, melléjük állunk, és jó szívvel, jó kedvvel segítünk nekik. A református önkéntes napok nem csak arra a két napra szól, amikor rendezzük. A jó példa megmarad, és sokan a mindennapokban is megtalálják a rászorulókat, elesetteket, bajban lévőket. Különösen fontosnak tartom, hogy továbbra is figyeljünk a kárpátaljai magyarokra, hiszen továbbra is gazdasági válság és háború által sújtott övezetről van szó, még akkor is, ha már kikerültek a média érdeklődéséből.A Szeretethíd hivatalos megnyitóját Budafokon tartják a református általános iskola közösségével együtt.
– Különleges programokon is részt veszünk az iskola ötszáz diákjával közösen. Elmegyünk egy otthonba, ahol a gyerekek a fogyatékkal élőknek tartanak kis műsort. Az ovisok idősotthonba látogatnak el, egy kis énekkel, sütivel kedveskednek az idős embereknek. Idén is számos lehetőséget kerestünk a segíteni szándékozóknak: lesz graffiti-eltüntetés, szeretetölelés, süteményosztás, idős családok meglátogatása. A szeretetszolgálatnak több mint kétezer közmunkása van az ország négyszáz pontján, idén ők is bekapcsolódnak az önkéntes napok rendezvényébe.

Pál Sándor szerint a református önkéntes napok azért is különleges, mert mindenki tud magából adni valamit önzetlenül a másiknak. A résztvevők tudják, hogy fölöttünk van az Úristen, aki a tenyerén hordoz, és rajtunk keresztül is megadhatja a mindennapi csodákat.

A Szeretethíd idei egyházi fővédnöke Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, világi védnöke pedig Gundel Takács Gábor újságíró, sportriporter, a Magyar Televízió munkatársa. A Táncsics-díjas újságíró az alábbiakban foglalta össze gondolatait a Szeretethídról:

„Mindannyian a magunk útját járjuk. Mindannyiunknak magunknak kell megtalálnunk magunkban a Megváltót és a megváltást. De ha egymás kezét fogva haladunk az úton, ha bátorítjuk a lemaradókat, ha reményt adnak az előttünk haladók, akkor könnyebb átlépni a nehézségeken, könnyebb visszatalálni, ha eltévedtünk, és jó lesz együtt boldognak lenni, ha majd egyszer megérkezünk. Mindehhez egyetlen tiszta érzésre, egyben a legnagyobb erőre van szükségünk. Ez a Szeretet. Mindannyiunkban ott van. Kössük össze!"

A május 20 - 21. között rendezett Szeretethídról további információkat a szeretethid.hu oldalon találhat.