Korszerűtlen hang

Függőség-e a szeretet, és szabadság-e a függetlenség?

Ez korszerűtlen előadás lesz – kezdte Isten ünnepe a családban című előadását a 2018-as Balaton-NET nyitónapjának estéjén Harmathy András református lelkész.

„A családról ugyanis főleg korszerűen zajlik a párbeszéd mostanság, itt azonban más fog elhangzani. Bár olykor a politikában is hasonló szavakkal beszélnek a családról, mint mi az egyházban, ez részükről sokszor csak olyan, mint az augusztus huszadikai tűzijáték, és általában nincs mögötte több. Az igazi változásoknak azonban Isten népében kell lezajlania.”

Hogyan lehetne korszerűen beszélni a családról manapság? – tette fel a kérdést, majd meg is válaszolta: „Ha arról beszélünk, hogy konkrétan az én családi életem mitől lesz jobb. Az ezzel foglalkozó írások általában olyasmiket sorolnak fel, mint boldogság, tisztelet, szeretet, őszinteség. De mintha a lényeg nem itt lenne. Sokszor mindezek megléte ellenére a tehetetlenség és az aggodalom annyira erős bennünk, hogy ez rányomja bélyegét a családra. Mások szerint a statisztikai többség véleménye a meghatározó, az ehhez való igazodás a korszerű. Van olyan ember is, aki a házasságát is statisztikák alapján kötötte. De vajon ettől automatikusan boldog lesz a család? Kevésbé érzed magadat benne egyedül?”

Az ószövetségi gondolkodásban a család állt az Izrael-Isten-föld viszonyrendszerének a közepében – magyarázta. „Csak egy családon keresztül lehetett valaki Izrael népének a tagja – gondoljunk csak Ruth történetére! Az Ige ugyanis közösségben gondolkodik, Istenhez is közösségen keresztül, közösségben lehet kapcsolódni. Az életet jelentő étel pedig a földből származott, ezért a közösség a földtől is függött. Izraeli család nem lehetett föld nélküli.”

De hogy fest ez a viszonyrendszer napjainkban? „2001 és 2011 között, azaz csupán tíz év alatt harminc százalékkal nőtt az egyszemélyes háztartások száma. Félelmetes sebességgel alakul át a társadalom. De miért terjed ilyen mértékben a szingli életforma? Elsősorban a keserű tapasztalatok miatt. Hiszen sokkal macerásabb családban élni, nagy a tétje. Ráadásul egyedül élve sokkal több lehetőség áll nyitva számunkra, nemcsak az anyagiak miatt, de a magunkra fordítható idő szempontjából is. Már ha a szabadságon a függetlenséget értenénk. A szeretet azonban függőséggel jár.”

Gondok vannak az intimitással is – folytatta. Egyre több fiatal házasságban jelenik meg problémaként a pornó. Egyre több filmben jelenik meg az a motívum, hogy a mesterséges intelligencia és az ember közötti határok elmosódásával már mesterséges intelligenciákkal flörtölünk. A nyugdíjrendszerek megrendülnek a családok visszaszorulása miatt, miközben néhány országban a nemi identitás már csak személyes döntés kérdése.”

A templomok ezalatt kiürülnek, egyre többük lesz könyvtár, étterem vagy egyéb funkciót ellátó épület – sorolta. „Tétje van annak, hogy Isten ünnepét meg tudjuk-e élni a családban. De Isten népe, a különböző felekezetek fel tudják-e mutatni, hogy van saját hangjuk? Lesz-e hangja annak, amit Isten gondol a családról és a házasságról? A család önmagában ünnep. De nem olyasmi, amit be kell vezetni vagy meg kell tartani.”

A házasságban Isten és ember kapcsolata összefonódik, mert az Isten szeretet – jelentette ki. „Miközben a társammal vagyok, közelebb kerülhetek Istenhez. Ez a legnagyobb titkok egyike. Keresztyénként minden más. Nem a boldogság miatt, hanem ennek a szeretetnek a megjelenítése miatt. Isten ereje tesz képessé arra, hogy magunkat háttérbe szorítva a másikat felemelhessük. Bárcsak minden házaspár látná ezt! Ki kell lépnünk szüleink árnyékából ahhoz, hogy olyan mélységeket élhessünk meg házastársunkkal, mint senki mással! Ha a társad szeret és tisztel, szilárdabban állsz minden körülmény ellenére, ha viszont ez nincs meg, meginoghat minden siker és eredmény.”

Társadalmi értelemben véve a gyermekkornak vége van – tért át a család és a gyermekek viszonyára. „Amikor még az olvasás domináns volt, könnyebb volt szelektálni, mikor milyen könyvet adjunk a gyerek kezébe. Az internettel ez a szűrő megszűnt, mindennel egyszerre találkozhat az ember. Egyre többen tehetik meg, hogy szakállas csecsemők lesznek, és nem kell teljesen felnőniük, ha van, aki gondjukat viseli.”

A család alapvetően nemcsak a nevelés, hanem a biztonság helye is – hangsúlyozta az előadó. „Szeresd az Urat, és tanítsd meg erre a családodat is! Ez nem bízható másra, ez a felelősség nem ruházható át. Beszélnünk kell a családban arról, hogy létezik jó és rossz, hogy van tekintély. A családban nemzedékek kapcsolódnak egymáshoz, ez kötődés is. Oda kell fordulnunk a társadalom peremére szorult özvegyek és árvák felé is, akiknek ez a kötődés nem adatik meg. Isten megtanít minket szeretni, ez elegendő ok hozzá. ”

Amikor Isten megjelenik a családban, az az ünnep – foglalta össze mondandóját. „A tékozló fiú történetéből tudjuk, mekkora örömünnep az, ha valaki megtér. Éppen ezért nem törvénytől, nem elvárásoktól lesz jó a család, hanem Isten ünnepétől, amikor Isten utánunk nyúl és helyreállít. Azt üzeni: térj meg és kezdd újra! Benne mindent megkaphatunk: anyát, apát, gyermeket. Belép a családba és helyreállít. Ha ez megtörténik, utána ne álljunk meg a mi családunknál, figyeljünk a másik családjára, a közösségre, hogy kovászok legyünk és formáljuk a világot!”

Balaton-NET 2018 — Isten ünnepe
Harmathy András református lelkész előadása a 2018-as Balaton-NET rendezvényének nyitóestéjén hangzott el. A többnapos találkozó tematikája idén az Isten ünnepe címet kapta. Amint kedvcsináló cikkünkből kiderült, ezzel egy ötéves, egymásra épülő témasorozat zárult le, így a mostani alkalom egyszerre számvetés és ünneplés is volt a résztvevők számára. A szervezők feltett szándéka, hogy a rendezvénysorozattal kilépjenek a templomok falai közül oda, ahol az emberek a mindennapi életüket élik; és bemutassák, hogy az egyház nem idegen test a világban, a hit pedig teljesen normális, mindenkit érintő dolog.