Mennybe emel

Koncertekkel, templomi idegenvezetéssel és számos különleges programmal várják az érdeklődőket a református gyülekezetek, közösségek szerte az országban, így Dunamelléken is. Az Ars Sacra fesztivál programjai igazi lelki felüdülést kínálnak.

Az egész országot átfogó Ars Sacra fesztivál és a Nyitott Templomok Napja minden év szeptember harmadik hetében kínál a zsidó és keresztény hithez kötődő igényes, művészeti programokat, felekezetközi jelleggel. Az elmúlt években egyre több református gyülekezet csatlakozott a programsorozathoz, így folyamatosan színesedik a fesztivál művészeti kínálata. Jó alkalom ez a találkozásra, szolgálatuk és felekezeti kultúrájuk bemutatására is – vallják a részt vevő gyülekezetek.

Portálunk kiválogatott olyan eseményeket, amelyek a Dunamelléki Egyházkerülethez köthetők a teljesség igénye nélkül. Ez azt jelenti, hogy a felsorolt programok vagy református, vagy keresztyén kötődésűek, és helyileg a Dunamelléken találhatók. A következőkben ezeket a programokat ajánljuk olvasóink figyelmébe:

Holland–magyar református kapcsolatokat bemutató kiállítás (szeptember 12 – 30. Csillaghegyi Közösségi Ház)

A Budapest-Csillaghegyi Református Egyházközség egy 11 roll-upból álló kiállítást készített a holland-magyar református kapcsolatok bemutatására a reformáció 500. évfordulója alkalmából. A kiállítás szakmai megalkotói és megvalósítói Millisits Máté művelődéstörténész, a Budapesti Városvédő Egyesület alelnöke és Kelemen Gábor grafikus designer voltak. A megnyitó alkalom, amelyet Millisits Máté művelődéstörténész tart, szeptember 12-én, 16.00 órakor lesz a Csillaghegyi Közösségi Házban,. A kiállítás szeptember 30-ig tekinthető meg a Közösségi Ház nyitvatartási idejében, a belépés ingyenes.

Ábrahám Márta hegedűművész Bach-koncertje (szeptember 15. 16:00 óra, Budapest-Kálvin Téri Református Templom)

Ábrahám Márta és Johann Sebastian Bach neve véglegesen összeforrt, amikor 2017-ben Dukay Barnabással közösen írt könyve, a Részletek az örökkévalóságból magyar és angol nyelven megjelent. Az óriási sikerű kötet neves hazai és nemzetközi szakemberek elismerését is kivívta. A koncerten erről is szó lesz, miközben a művésznő Bach C-dúr szonátáját, valamint a d-moll partitát megszólaltatja.  Johann Sebastian Bach zenéje az embert egzisztenciájában szólítja meg, abban, ami gyermeki és romlatlan marad mindenkiben. Ábrahám Márta letisztult, egyéni előadásmódját pedig a gótika és barokk zenei nyelvezet gazdagsága és dús, többdimenziós hangzása jellemzi.

Angyali énekek (szeptember 15. Gárdonyi Református Templom)

Az idén is igényes, lelkileg mély programokkal vár mindenkit a gárdonyi gyülekezet. Délelőtt 9 órától kezdve a nap végéig megtekinthető a Bibliaséta, melynek során közös elmélkedésre nyílik lehetőség Isten szavát vizsgálva. Ugyanebben az időpontban lesz a helyi történeti kiállítás megnyitója Történetünk képekben és írásban címmel. Délután 4 órakor istentisztelet lesz a templomban, 5 órakor pedig Jónás Krisztina operaénekes tart koncertet Angyali énekek címmel. A nemzetközileg elismert, Artisjus-díjas művésznő komolyzenei koncertje betetőzi a nap lelki, szellemi és kulturális sokszínűségét.

Szabad a madárnak - Burns Kati és barátainak koncertje (szeptember 15. 18:00 óra, Szigetszentmártoni Református Templom)

Burns Kati népdalénekes, Bártfai Gábor és Kiss Gergely, a valamikori Hajnal zenekar tagjai a szigetszentmártoni református templomot választották ki arra, hogy évente együtt zenéljenek, és megosszák közönségükkel a magyar népzene, a csángó dallamok szépségét.

Ének, furulya, koboz, dob... moldvai csángó zene egy kis templomban. A trió – Bártfai Gábor, Burns Kati és Kiss Gergely – harmadszorra várja barátait és az érdeklődőket egy bensőséges időtöltésre népdalokkal, táncdallamokkal, archaikus szövegekkel és imádságokkal.

Hangfürdő habbal (szeptember 15. 18:00 órától, Budapest-Szilágyi Dezső Téri Református Templom)

A budai református gyülekezet különleges hangfürdővel várja az érdeklődőket: 18 órától Templomséta Róka Zsuzsa idegenvezető segítségével, Milyen titkai vannak egy templomnak? címmel. 19 órától a Budapest Show Kórus szólal meg. Repertoárjukban a könnyűzene sokféle ága megtalálható: pop, rock, musical, jazz, gospel, spirituálé, filmzene és még sok meglepetés, mindez mozgással és tánccal fűszerezve, élőzenei kísérettel. 20 órától a Romano Glaszo műsorával várnak mindenkit. 21 órától Gulyás Csilla hárfa művész és tanítványa, Mikus Adrienn lesz a vendég, hogy csodás hangszerükön örökzöld melódiákkal örvendeztessék meg a publikumot. 22 órától Kéringer László (ének), és Pataki Tóth Orsika (gitár-ének) koncertjén a német dalirodalom jelentős szerzőinek (Mozart, Weber, Schubert, Schumann, Mendelssohn) műveiből hallhatnak egy csokorra valót. A koncertek, vagyis a hangfürdők után a fellépők kedvenc ételeivel ismerkedhet meg a publikum.

Ablak a mennybe III.  – koncert és kiállítás (szeptember 15. 18:00 óra, Budapest-Bihari úti SDG Református Templom)

Az 1990-es évek elején, borbélyüzletből átalakított templom nemcsak letisztult, egyszerű szakrális helyszínné lett, hanem egy befogadó, nyitott és modern közösség lelki otthonává is vált.

Az épület emeletén kialakított templomhelység kitűnő helyszíne jazzkoncertnek és kiállításnak egyaránt. A gyülekezet vezetősége örömmel nyitja meg templomukat ismét a művészetek előtt.

Gyömrő 200 (szeptember 15. 18:00 órától, Gyömrői Református Templom)

A nemrégiben felújított templom kétszázadik évfordulóját ünnepli a gyömrői református gyülekezet. E jeles esemény alkalmából a közösség a templom gyönyörű akusztikáját szeretné megmutatni a nagyközönségnek. A nemrég felszentelt orgonán játszik Kozma Norbert kántor, fuvolán pedig Szilágyi Éva. A koncerten többek között Liszt, Mendelssohn és Bach művei szólalnak meg. A hangverseny után képzőművészeti alkotások mentén segít elmélyedni Horváth Mariann komáromi lelkész. Lehetőség lesz bejárni a templomot, a tornyot, megtekinteni Antonio Canova domborművét.

A négy történelmi egyház közös zenei áhítata (szeptember 16. 15:00 óra, Szent István Bazilika)

Az Isten dicsőségét hirdető zsoltárokat minden kor embere sajátjaként imádkozhatja, énekelheti. Idén elsőként a korunkban is élő, virágzó szakralitás bemutatására nyílik lehetőség a Szent István Bazilikában, ahol katolikus, református, evangélikus és zsidó zene szólal meg. A bibliai szövegeket kortárs zeneszerzők műveinek előadásában hallgathatjuk, és erőt meríthetünk ebből az isteni jelenlétből. A református vonatkozású műveket a Központi Református Kórus adja elő Berkesi Boglárka vezényletével, és Szotyori Nagy Gábor orgonajátékával. Máté János, Vajda János és Bárdos Lajos művei hangzanak el.

A zene és a halál utáni élet (szeptember 16. 16:00 óra, Budapest-Hold Utcai Református Templom)

Első hallásra talán komoran, pesszimistán hangzik a cím, azonban a mennyei hajlék reménységének üzenetével írt zenemű meghallgatására nyílik lehetőség. Johann Pachelbel 1683-ban publikálta felesége és gyermeke váratlan halála után a Musikalische Sterbensgedanken („Zenei halálgondolatok") című, négy korálpartitát tartalmazó kötetét. A művek a Hold utcai Református Templom Bach-orgonáján szólalnak meg Tóth-Vajna Zsombor előadásában.

 Református énekek hangszeres feldolgozásban (szeptember 16. 18:00 óra, Budafoki Református Templom)

Az instrumentális zenét játszó Invocatio Musicalis saját kompozíciók mellett fő célkitűzésként református zsoltárok és énekek feldolgozásait tartja repertoárján.

A zenekar már évek óta résztvevője az Ars Sacra Fesztiválnak, melynek keretében ebben az évben Budafokon a Református Templomban lépnek fel.

Képi gondolatok a Zsoltárok könyvéből (szeptember 18. 18:00 óra, Albertirsa – Móra Ferenc Művelődési Ház)

A zsoltárok nem szövegek csupán. Imádságok, érzések, melyek képi formában is megjeleníthetők. Baán Katalin fotóművész, a MAFOSZ és a Ceglédi Alkotók Egyesületének tagja, valamint az Albertirsai Fotókör elnöke könyvbemutatóra várja az érdeklődőket. A szervezők az est folyamán dedikálásra is lehetőséget biztosítanak.

Tizenöt zsoltár Csillaghegyen (szeptember 18, 18:00 óra, Budapest-Csillaghegyi Református Templom)

A Csillaghegyi Közösségi Ház szervezésében a Csillaghegyi Református Egyházközség templomában kerül sor „Tizenöt zsoltár” címmel Sebestyén Márta, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos előadására. A Zsoltárok könyve az Ószövetség 150 részből álló imádság- és énekgyűjteménye. Ezen a hangversenyen tizenöt zsoltár hangzik fel mai feldolgozásban.

Régi kincseink újrafelfedezése – Hasonmás Bibliák (szeptember 22. 13:30, Bibliamúzeum – Bp. Ráday utca 28.)

Ötvös László bibliakutató, nyugalmazott református lelkész szent feladatának tekinti a hasonmás bibliakiadások ügyét. Segítségével, közreműködésével készült el az elmúlt években hét hasonmás Biblia. Az alkalom a Szentírás felfedezésére, mélyebb és átfogóbb megértésére ad lehetőséget.

A Halásztelki Református Kórus hangversenye (szeptember 23. 15:00 óra, Halásztelki Református Templom)

Nagyszerű lehetőség kórusművekkel zárni egy művészeti fesztivált. A halásztelki reformátusok ezzel az élménnyel ajándékozzák meg a templomba látogatókat. Kéryné Mészáros Mária és Kéry Mihály vezénylésével hangversenyt ad a Halásztelki Református Kórus. Az alkalmon Nagy Andrea csellón és Kovács István orgonán közreműködik.

Az Ars Sacra fesztiválról és a programokról részletesebb információkat a szervezet honlapján találhatnak.

Somogyi Csaba