Miről írsz, ha nem prédikálsz?

Mi foglalkoztatja a református lelkipásztorokat, miről írnak, ha tollat ragadnak szabadidejükben? Az elmúlt esztendőben több lelkésszel is beszélgettünk új könyvéről. A kötetek között jellem-ábécé, Kálvin-tanulmányok és egy történelmi regény is található. Ez utóbbit álnéven írta szerzője. Folytatjuk válogatásunkat 2016-os írásainkból.

 

Sasok a viharban

Könyvespolcainkon több kiváló prédikációskötet is sorakozik lelkipásztoraink tollából, az azonban ritkábban fordul elő, hogy más műfaj felé kalandoznak el. Így tett a Sasok a viharban című nagysikerű történelmi regény szerzője, akinek a könyvét már a bemutatón elkapkodták. Viola Judit ugyan álnéven írta meg regényét, a kilétére hamar fény derült, hiszen a budapesti könyvbemutatóra elutazott vele a gyülekezet apraja-nagyja. Az Athanaeum Kiadó gondozásában megjelent kötet az Aba nembeli Dávid három fia, Finta, Péter és Amadé férfivá érésének történetét meséli el. A várak építésének időszaka volt ez Magyarországon, védekezve az újabb tatár betörések ellen. Az Aba nemzetség is több várat épített, az egyik romjai az írónő lakhelye felett magasodnak hazánk egyik legészakabbra fekvő városkájában.

Sasok a viharban

 

Kálvin vállán állva

Kálvinról ezernyi tanulmány és könyv jelent meg magyar és idegen nyelven egyaránt. Szűcs Ferenc Kálvin olvasása közben című kötete abban tér el a többitől, hogy a professzor igyekezett a magyar közélet és a magyar történelem számára lefordítani a reformátort. Mindenki találhat a kötetben olyan írást vagy gondolatot, ami közelebb visz Kálvinhoz. Kálvinról számos torzkép él az emberek tudatában, sokan szigorúnak tartják, pedig az írásaiból kiderül, hogy melegszívű és elkötelezett ember volt. Az kétségtelen, hogy az igazság harcosa is, mint ahogyan sok más 16. századi reformátor – véli a kötet szerzője. A reformáció emlékévében különösen érdemes forgatni a tizennégy tanulmányt magában foglaló olvasmányt.

Kálvin olvasása közben

 

Jellem ABC

Nem pottyant könnyen az ölébe semmi, jó értelemben véve harcként élte meg első könyvének megírását Somogyiné Ficsor Krisztina, a Julianna Református Általános iskola lelkésze. A Jellem ABC című könyve a keresztyén élet szinte minden területét felöleli, tanulságos és izgalmas olvasmány, benne személyes bizonyságtételekkel, őszinte, igaz történetekkel. A könyv alapja, hogy heti hét áhítatot tartalmaz ötvenöt héten keresztül. A kötet célja, hogy eljutassa az Igéhez az olvasóját és segítse a bibliaolvasást. Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt ajánlja, akár pedagógusoknak is, mert nagy segítség lehet a reggeli áhítatoknál is. A könyvből azt is megtudhatjuk, hogy a keresztyén emberek jellemesebbek-e, mint mások. Az ötgyermekes édesanya könyvét tanítványai rajzai díszítik.

Jellem ABC

Fekete Zsuzsa