Titok részesei

Vasárnap kezdődik a házasság hete. Hazánkban tizedik alkalommal rendezik meg a programsorozatot a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával. A már huszonegy országban zajló mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire, valamint segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek.

A házasság hete nemzetközi mozgalom húsz éve indult el az Egyesült Királyságból, hogy megismertesse azokat a hagyományos értékeket, alapelveket, amelyek alkalmazása tartóssá és örömtelivé teheti a házasságokat. A már több mint húsz országban jelen lévő mozgalomhoz az Egyesült Királyság, Csehország és Svájc után Magyarország negyedikként csatlakozott 2008-ban. Hazánk a lakosság arányához viszonyított programok számát és az eseménysorozatot övező médiafigyelmet tekintve azóta is az élvonalba tartozik – komoly nemzetközi elismerést vívva ki ezzel a résztvevő tagállamok szervezőinek körében. Ráadásul a kapcsolódó programok terén évről évre növekvő aktivitás tapasztalható országszerte és a határon túli magyarlakta településeken is. A több millió lakost elérő egy évtizedes mozgalomnak a pozitív, sikeres életpéldák és a párkapcsolati problémakezelés elérhetővé tétele révén jelentős szerepe van a házasságkötések számának növekedésében.

2010-ben az évi 35,5 ezer házasságkötés lokális minimumot jelentett a népmozgalmi statisztika történetében. Az elmúlt öt évben innen kedvező irányú elmozdulás történt: a 2015. évi 46,1 ezer házasságkötés már 18,4 %-kal haladta meg az előző évit, és több mint 29%-kal múlta felül a 2010. évi mélypontot. 2016 első háromnegyed évében pedig újabb 10,2 %-kal nőtt a házasságkötések száma az előző év hasonló időszakához képest.
„Az első tíz év a mennyiségi növekedés ideje volt, az elkövetkező tíz év pedig a várakozások szerint a minőségi növekedésé lesz” – mondta Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója a programsorozatot beharangozó sajtótájékoztatón. A házasság hete mozgalom országos koordinátora rámutatott: a kutatások szerint a legfőbb válóokok között az első helyen a kapcsolat kiüresedése szerepel, ezért óriási a jelentősége, hogy minél korábban elkezdődhessen a családi életre nevelés; a fiatalok elsajátítsák a kapcsolatok tudatos gondozásához szükséges készségeket.

Ahogy arról az evangelikus.hu beszámolt, Herjeczki Kornél arról is beszélt, hogy a tizedik, jubileumi év központi programjaiban nagyobb figyelmet fordítanak a fiatalabb generációra. Emellett idén először ingyenes online párkapcsolati tréninget is szerveznek, amelyre a rendezvény honlapján lehet majd jelentkezni. Gary Chapman párterapeuta is Magyarországra érkezik majd, akinek Az öt szeretetnyelv című koncepciója világszerte híres. Az igazgató beszéde végén pedig több őszinte nevetést kívánt a párkapcsolatokban, a családokban, mert ahol nevetés van, működik a megbocsátás, kevesebb a stressz, működik a munka és gyermekek születnek, akik a jövő zálogai.

Komlósi Piroska pszichológus, a Károli Gáspár Református Egyetem docense arról vallott, hogy miért fontos egy héten át a középpontba állítani a házasságot – olvasható a honlapon. A szakember elmondta: a házasságkötés egyik lényeges mozgatórugója az a vágy, hogy egy társ mellett kiteljesedhessen az életünk, hogy egy szövetségessel együtt a dolgok értelmet és célt kapjanak, hogy a másikban megkapjunk valamit, ami belőlünk hiányzik, amivel kiegészülést nyerhet az életünk. Az oldalborda keresése működik ugyan az emberekben, a házasságot mégsem könnyű tartósan jól működtetni – magyarázta, majd utalt arra is, hogy a szociológiai vizsgálatok alapján Magyarország házasságpártinak tűnik, és az élettársi kapcsolatok nagy része is házasságban végződik. „De sajnos hozzá kell tenni, hogy a magyarországi válási statisztika az európai középmezőnyben helyezkedik el. A családalapítási életkor kitolódott és a házasságkötések száma is csökkenő tendenciát mutat, ami összefügg az elhúzódó felnőtté válással, a tanulmányokkal, a munkahelyek megtalálásával és a nők munkavállalásával.” Komlósi Piroska hangsúlyt fektetett a párkapcsolati kultúra fejlesztésére, a nagyobb önismeretre és a tudatosságra a problémák jelentkezésekor. Fontos, hogy a párok személyes, egymásra figyelő beszélgetéseket folytassanak egymással, mert ez tartja össze az embereket. „Ez jelenti a társunkhoz való kapcsolódást, megértését és azt, hogy átéljük: ő is együtt érez velünk. A napi vitamin mellett a napi beszélgetés a lelki egészség és a boldogság alapfeltétele. Ebben a házastársaknak kell példát mutatniuk a gyerekeknek. A házasságot gondozni, ápolni kell, hogy együtt tudjunk növekedni szeretetben a párunkkal.”

Bíró László katolikus püspök gondolatait külföldi tartózkodása miatt Radnai Jenő, a Magyar Katolikus Családegyesület alelnöke olvasta fel. A házaspárok egész életükben „hajtanak” és többet akarnak birtokolni – mondta. Az élvezetek addig jelentenek örömet, míg tartanak, utána fáradt kiábrándulás következik. Az újdonságból csömör lesz. „Az öröm nem a többet birtoklásból és a rövid ideig tartó élvezetekből fakad, hanem az ideiglenességgel szemben az állandóságból és a stabilitásból, az emberi találkozásokból és kapcsolatokból” – idézte Ferenc pápát. A házastárs felé forduló igaz szeretetben Isten titkának is részesei lehetünk. Az egy testté válás akkor valósulhat meg teljesen, ha egymással párbeszédet folytatunk, és így kölcsönösen kiteljesedhetünk. A párbeszéd a tisztelet jele, mert arra késztet, hogy figyeljünk a másikra, és észrevegyük a másik legkedvezőbb vonásait. Segít a párbeszéd a különbségek ellenére is megosztani a másikkal a közös értékeket, segít felülkerekedni a másiktól való elszigetelődéstől. Minden igaz találkozás a másik meghallgatásában rejlik – zárta gondolatait.

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke arról beszélt, hogy a házasság kötődés, elköteleződés, egyfajta „kötelékrepülés”. Oda kell figyelni, vigyázni kell benne a másikra, ha nem így teszünk, abból könnyen „zuhanás, tragédia lehet”. Kitért arra, hogy az elköteleződés szó manapság nem cseng jól, egyre később, egyre nehezebben szánják rá magukat a fiatalok, mert félnek a jövőtől, a kockázattól. „A legnagyobb kockázatot Isten hozta, amikor az embert megteremtette, meg is bánta később, de aztán ez helyreállt az özönvíz után. A teremtésről szóló bibliai szakasz azt mondja, hogy akkor tudunk elköteleződni, ha el tudjuk engedni azoknak a kezét, akiktől az életet kaptuk. Így tudjuk mással is megosztani az életünket, és így tudunk a jövő építőivé válni. A másiknak bizalmat kell szavazni, mert ha ez hiányzik, akkor az elszánás sem tud megszületni. Minden pozitív elköteleződés mellett a házasság veszélyes üzem és szükség van karbantartásra” – fogalmazott a püspök. (Az evangelikus.hu teljes cikkét itt olvashatják.)

Az idén február 12. és 19. között zajló országos rendezvénysorozat házaspár arca Madarász Isti filmrendező és felesége, Kerekes Monika. A sajtótájékoztatón arról beszéltek, hogy nehezen vállalták el a „nagyköveti” szerepet, mert nem tartják magukat „példamutató házasságban élőknek” – írja a Magyar Kurír katolikus portál.

„Tanítani nem tudunk, de bátorítani igen” – mondta Madarász Isti, azokra gondolva, akik félnek a házasságban való élettől, amiről úgy vélik, bezárja gátolja őket. A tizenöt éve házasságban élő, két gyermeket nevelő Isti és Monika éppen az ellenkezőjét vallják, a házasság hete mottójával szólva: „veled kiteljesedve” élik meg kapcsolatukat.

Kerekes Monika arról beszélt, hogy házas kapcsolatukban vannak bizonyos irányelvek, amelyeket meg is élnek: „Szeretjük egymást, sokat beszélgetünk, merünk veszekedni, de már nem tartjuk a haragot, keressük a megbocsátás lehetőségét – s a nehéz helyzetekben összezárunk: nem menekülünk máshova, hanem egymás felé fordulunk. Nagyon hiszünk a házasságban, jó ebbe belevágni, nagy ajándék.” (A Magyar Kurír teljes cikkét itt olvashatják.)


A házasság hete programjai hazánkban

A házasság hete programsorozatot szervező bizottság a központi programok megrendezésén és az országos internetes programfelület biztosításán túl évről évre bátorítja a helyi közösségeket saját események szervezésére, hogy ezzel is elérhetővé váljanak a tartós és örömteli házassághoz szükséges ismeretek, a sikeres példák. Így idén ismét egy héten át számos budapesti, vidéki, sőt határon túli helyszínen több mint 250 előadás, kulturális program hivatott ráirányítani a figyelmet a házasság, a család fontosságára.

A központilag szervezett programok fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

A házasság hete központilag szervezett programjai:

Február 12., vasárnap, 10 óra: Nyitó istentisztelet a Debreceni Református Nagytemplomban
Igét hirdet dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

Február 13., hétfő, 18 óra: Életkísérlet – Az 5 szeretetnyelv a párkapcsolat kihívásai között
Előadók: Záborszky Zsófia pszichológus és Záborszky Dávid lelkipásztor
(Aranytíz Kultúrház, Tolnay Klári Színházterem, 1051 Budapest, Arany János u. 10.)

Február 14., kedd, 18 óra: Áldással egybekötött zenés istentisztelet a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola tanulóinak közreműködésével. Vezényel: Tóth Márton és Brebovszky Klára karnagy.
(Deák téri evangélikus templom, 1052 Budapest, Deák Ferenc tér 4.)

Február 15., szerda, 18 óra: Őszintén a házasságról – Páratlan beszélgetés közismert párokkal
Résztvevők: Karácsony János zeneszerző, gitáros, énekes, az LGT együttes örökös tagja és felesége, Ruzsics Andrea; Zámbori Soma szinkronszínművész és felesége, dr. Fazekas Rita; valamint Madarász Isti filmrendező és felesége, Kerekes Monika – a házasság hete idei arcai. Moderátor: Mohay Bence sportriporter.
(ELTE Állam- és Jogtudományi Kar, Aula Magna, 1053 Budapest, Egyetem tér 1–3.)

Február 16., csütörtök, 10 óra: Családbarát szemlélet, munka-magánélet egyensúly konferencia a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében. A program regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.haromkiralyfi.hu oldalon lehet.
(Magyar Tudományos Akadémia, 1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

Február 17., péntek 18 óra: Hurok (16) thriller.
Filmvetítéssel egybekötött beszélgetés a rendezővel, Madarász Istivel és feleségével, Kerekes Monikával, a házasság hete 2017-es arcaival – párkapcsolatról, elköteleződésről, értékekről. A beszélgetést Süveges Gergő, az MTVA Kossuth Rádió műsorvezető-szerkesztője vezeti. A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.urania-nf.hu címen lehet.
(Uránia Nemzeti Filmszínház, 1088 Budapest, Rákóczi út 21.)

Február 18., szombat, 17 óra: A kiteljesedéstől a beteljesedésig – Párbeszéd a lelki egység jegyében a házasság sarkalatos kérdéseiről. Dr. Veres Sándor Péter és Veresné Kovács Judit pszichológusok előadása.
(TIT Stúdió, 1113 Budapest, Zsombolyai u. 6.)

Február 19., vasárnap, 18 óra: Záró szentmise a Budapest Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia Templomban
A szentmisét bemutatja és homíliát mond Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke. (V. ker., Március 15. tér 2.)
Az országos rendezvénysorozat folyamatosan bővülő eseménynaptára elérhető az interneten:
www.hazassaghete.hu, www.facebook.com/hazassaghete

Ezen kívül számtalan magyarországi és határon túli településen – többek között Szegeden, Kaposváron, Pécsett, Nyíregyházán, Győrött – tartalmas programokkal várják az önkéntes szervezők az érdeklődőket. Az országos rendezvénysorozat folyamatosan bővülő eseménynaptára a www.hazassaghete.hu, illetve a www.facebook.com/hazassaghete oldalon érhető el.

A házasság hete szervezőbizottságában közreműködő szervezetek:

Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz), Magyar Katolikus Családegyesület, a Magyarországi Református Egyház Házasság- és Családsegítő Szolgálata, a Bibliai Házassággondozó Szolgálat, Magyarországi Evangélikus Egyház Női Misszió, a Magyarországi Baptista Egyház Családi Szolgálata, a Biblia Szól Gyülekezet Házassági Tanácsadó Szolgálata, a Magyarországi Metodista Egyház Családszolgálata, a Harmat Kiadói Alapítvány és a Family magazin.

 

A házasság hete arcaival készült interjúnkat hétfőn olvashatják a Parókia portálon.