X. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé

Szent vendégség (Eucharisztia / Úrvacsora)

Megnyitó: március 14., szombat 15 óra

 

  • A megnyitó házigazdája, a program levezetője, a zsűri erkölcsi díjait átadja a kiállítás kurátora: ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, Móra Ferenc-díjas főmuzeológus, a Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Osztályának vezetője

  • A kiállítást megnyitja: dr. Lőrincz Zoltán DSc művészettörténész, teológus, a Kaposvári Egyetem professor emeritusa

  • Kecskemét MJV város díját átadja: dr. Szeberényi Gyula Tamás Kecskemét MJV alpolgármestere

  • Közreműködik az Aurin Leánykar, vezényel Durányik László Kodály-, Csokonai- és Bács-Kiskun Megyei Príma-díjas karnagy

A jubileumi biennálé legfőbb újdonsága, egyben a 2002-ben elindított sorozat szakmai elismerése, hogy 2020. augusztus 5. – október 4. között, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódó kiállítás részeként, a budapesti Műcsarnok termeiben is megrendezésre kerül. Előtte 2020. május 15. – június 30. között pedig egy kisebb válogatás a Faludi Galériában (Budapest, Párbeszéd Háza) is megtekinthető lesz a hagyományos kecskeméti helyszín után.

 

A 2019 októberében közzétett felhívásunkra ezúttal 246 művész 316 alkotást, illetve sorozatot adott be, amiből a X. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé zsűrije összesen 146 alkotó 169 művét / sorozatát javasolta kiállítani és a katalógusban megjelentetni. (A zsűri tagjai voltak: Balanyi Károly Ferenczy Noémi-díjas grafikus- és zománcművész; Bukta Norbert Barcsay-díjas festőművész; ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, Móra Ferenc-díjas főmuzeológus, a biennále alapító kurátora, a Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Osztály vezetője; Kontsek Ildikó művészettörténész, az esztergomi Keresztény Múzeum igazgatója; Péter Ágnes Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész, főiskolai docens, a Symposion Alapítvány elnöke.)

A biennálé megtekinthető május 3-ig, keddtől vasárnapig 10–17 óra között.

Információ: ifj. Gyergyádesz László

Tel: 76/480-776; 30/287-2549 • E-mail: gyergyadesz@gmail.com