Zenével épülő templom

Jótékonysági koncertet ad Vásáry Tamás zongoraművész a soroksár-újtelepi református missziói gyülekezet javára április 16-án, szombaton este 6-kor. Az önkéntes adományokat a missziói egyházközség épülő gyülekezeti otthonára fordítják.

Tavaly decemberben már saját gyülekezeti otthonukban tarthatták istentiszteleteiket a soroksár-újtelepi reformátusok, hiszen év végére felépült az a gyülekezeti termet és lelkészlakást magába foglaló épület, amelyet egy saját templom felépítésével szeretne kiegészíteni a missziói egyházközség. A gyülekezet a helyi katolikus plébános nagylelkűségének köszönhetően sokáig a soroksár-újtelepi katolikus templom emeleti termében tartotta összejöveteleit.Péterffy György református lelkész kérdésünkre elmondta: az építkezés öt évvel ezelőtt vette kezdetét, ez alatt az időszak alatt volt szükség átmeneti megoldásra. A soroksári református gyülekezet egykori leányegyházközségében, Újtelepen már a negyvenes években tartottak házi istentiszteleteket. Az ötvenes évek végén a gyülekezet vett egy lakóházat, amelyet imaházzá alakítottak át. A hívek a soroksári lelkész vezetésével évtizedeken keresztül ott találkoztak. Az imaházat azonban hat évvel ezelőtt eladták, a befolyt összeget pedig a nagyobb és korszerűbb gyülekezeti otthon építésére fordították.

A tervek szerint a készülő épületegyüttes templomot, parókiát és gyülekezeti termet foglal majd magában. Utóbbiak már elkészültek, a hatvan férőhelyes gyülekezeti terem az alsó szinten kapott helyet, míg az emeleten háromszobás lelkészlakást alakítottak ki, és készül vendégszoba is. „Önkormányzati támogatással most végezzük az épület külső vakolását, a világítás beszerelését és egy-két belső munkálatot. Idén a meglévő épületet szeretnénk befejezni. Hátravan még a fűtésrendszerek bővítése, a teraszok befejezése és a külső világítás felszerelése is. Jövőre a templomi rész kialakítása is elkezdődhet, a tervezett épületegyüttesnek egyelőre a harmada készült el" – számolt be Péterffy György.

Jótékonysági koncert
A jövő szombati jótékonysági koncert bevételét szintén az idei munkálatokra fordítanák – tette hozzá a lelkész. Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész-karmester, a Nemzet Művésze április 16-án, szombaton este 6 órától Beethoven-szonátákat játszik a soroksári Galambos János Zeneiskolában(1239 Budapest, Grassalkovich út 169) a gyülekezet javára. „A kiváló előadóművésznek református kötődése is van, hiszen nagyapja a debreceni református püspök, Baltazár Dezső volt" – árulta el a lelkész.Nem ez az első alkalom, hogy a gyülekezet a templomépítést segítendő jótékonysági rendezvényt szervez, a lelkipásztor szerint ezek a programok maradandó élményt jelentenek nemcsak a gyülekezetnek, de a lakóközösségnek is. Emellett napirenden tartják a templomépítés ügyét, amelynek híre így még inkább szárnyra kaphat a környéken.

Élettel telik meg
A református közösségben mindig is fontosnak tartották, hogy személyes kapcsolatot alakítsanak ki a lakótelepen élőkkel. Missziói gyülekezeteket bemutató sorozatunk egyik állomása négy évvel ezelőtt a soroksár-újtelepi gyülekezet volt. Ott jártunkkor többen is elmondták, hogy a személyes meghívásnak köszönhetően vettek részt először valamelyik lelkialkalmon. A missziói egyházközségnek jelenleg 121 egyházfenntartója van, vasárnaponként pedig negyven-ötvenen látogatják az istentiszteleteket – számolt be Péterffy György.A lelkész korábban azt mondta: a legnagyobb lehetőséget a misszióra az iskola és az óvoda biztosítja a lakótelepen. Ez ma sincs másként. „Kéthetente tartunk ifit és van egy konfirmandusokból álló csoportunk is, akiket szeretnénk összetartani és szintén nagyifis közösséggé formálni. Tizenöten fognak idén konfirmálni, ez rendkívüli esemény a gyülekezetünk életében" – fogalmazott.

Minden jel arra mutat, hogy az új gyülekezeti otthon lassan élettel telik meg. A lelkipásztor elárulta: eleinte tartott tőle, hogy a helyszínváltással esetleg lemorzsolódnak néhányan. „Az új otthonunk Újtelep peremén található, féltem, hogy talán kevesebben jönnek majd el az összejöveteleinkre, de hála Istennek, ez nem így van. Szeretjük az új helyszínt. Minden szombaton eljön két-három asszony testvér, együtt kitakarítjuk a gyülekezeti termet, aztán leülünk és elolvassuk a napi áhítatot is."Kép: Füle Tamás; Marosi Viktor; soroksár-újtelepi gyülekezet