Az igehirdetés és a tanítás megújítása

„Ti pedig a Krisztus teste vagytok, és egyenként annak tagjai"
1Kor 12,27

 

 

Testünk sejtjei folyamatosan halnak, születnek. E folyamat egyensúlya biztosítja az életet. Ahol ez a rend felborul, elkezdődik a halál. Tulajdonképpen azért, mert nem az élet felé tartanak a szervezetben zajló folyamatok. Ha az egyház Krisztus teste, akkor a folyamat ránk nézve is igaz: ahol nem megfelelő a részek megújulásának folyamata, ott megkezdődött az egész halála.

Pál a korinthusi gyülekezet életéért küzdött. Az apostol ebben a folyamatban tekinti kulcsszereplőnek az egyes embert. Szerinte ha a Lélek ajándékai jól működnek a tagok életében, akkor ott élet van a Krisztus testében, az egyházban, ha pedig beszűkül az élet, megjelennek a halál jelei.
Az egész test élete tehát a részekben, a tagokban kezdődik, ahogy az emberi testben is. Ahol akár csak egyetlen sejt nem az élet megmaradási törvénye szerint működik, ott veszélybe kerül az élet.

Nem a sejtek halála a baj, az törvényszerű. Hanem az, ha a sejtek megújulásának rendszerében nem az élet felé tart a folyamat. Ez a baj ma. Minden van: igehirdetés a szószéken, templomban, tanítás az iskolában, egyetemen, teológián, beleértve a személyes katechézist is, csak valahogy a folyamat nem mutat az egészre nézve életjelenségeket. Megújulás is van. Csak az egész test sorvad. Néhol a megújulás egy-egy területen sajnos nem egyéb, mint rákosodás: valahol növekedés van, máshol meg fogyás. Itt-ott telik a templom, máshol meg kiürül. Oktatási intézményeinkben ugyanez a tendencia. A sejtek megújulása nem megfelelő? Elmaradna a személyes megújulás, lett belőlünk néhol állóvíz, ami már ugyanaz, mint a halál? Lehet. A kulcs még mindig az, ami Korinthusban: legyen tudatában az egész test annak, hogy részekből áll. Ahol egész-ségtelenül elszakad a rész az egésztől, a test sejtjeiben nem megfelelően működik, ott ugyanaz a folyamat fut le, mint a rákos testben. Az egész pusztul el. Ezért kell az a bizonyos Életet jelentő megújulás az igehirdetésben, tanításban, az élet legszemélyesebb területein. Aki magában nem gyógyul, annak orvos kell.
Forduljunk hát imádságban az élet Urához, hogy ő adjon megújult igehirdetőt, igehirdetést, tanítást, katechétát és az élet legszemélyesebb területein zajló katechézist Krisztus testének egészében, rész szerint, hogy meghatározza az egész Életet!

Enghy Sándor 


 
Az Egyházi Jövőkép Bizottság szeptember 14-ig hetente egy-egy egyházunk életét döntően befolyásoló témában hív imaközösségre. Az imádságok a bizottság zsinati előterjesztésében megfogalmazott huszonnyolc témakört követik. A rovatot a testület tagjai gondozzák, most egyikük az igehirdetés és a tanítás megújításáért emeli fel szavát. 

Bevezető gondolatok:

28 téma – ima – hét
2014. március 01. 

A hétről hétre megjelenő imádságok a bizottság legutóbbi zsinati előterjesztésében megfogalmazott huszonnyolc témakört követik. A rovatot a testület tagjai gondozzák, most közülük ketten buzdítják a református közösségeket a csatlakozásra.