Ha nem jön a baba

Magyarországon nagyjából 150 ezer pár küszködik azzal, hogy szeretnének gyermeket, de nem jön a gyermekáldás. Az orvosok akkor beszélnek meddősségről, ha az egy éven át tartó próbálkozás ellenére sem jön létre a kívánt terhesség. Az orvosok az esetek nagy részében kimondják a megnyugtató diagnózist: „Önök egészségesek, semmi akadálya, hogy gyermekük legyen.“ Akkor miért nem jön a baba? Mit lehet tenni a várakozás ideje alatt? Ki segíthet és miben?

Lakatos Enikő református lelkipásztor, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének doktorandusza azt mondja, hogy az úgynevezett meddőséget az orvostudomány segítő szándékkal definiálja betegségnek, ugyanakkor ez a stigma máris magában hordozza a stresszt.

- Az a fiatal pár, aki a húszas-harmincas évei derekán eljut oda, hogy gyermeket tervez, az áldott állapot mégis elmarad, akkor az orvos egy év eredménytelen próbálkozás után elkezdi a meddőség mögött álló biológiai problémák feltárását. Ennek oka egyszerű, hiszen mindenkit megillet az orvosi segítségnyújtás. A férfinál és a nőnél is megkezdődnek a kivizsgálások, hogy kiderüljön, valóban orvosi problémával állnak-e szemben. A pár ezzel bekerül az egészségügyi ellátás rendszerébe.

Mi a baj velünk?
A várakozás ideje nem könnyű - mondja a lelkipásztor -, hiszen a bensőséges párkapcsolatba bekerül egy harmadik személy: az orvos, vagy akár egy egész orvosi team. Főként a nőre ró hatalmas terhet, hogy folyamatosan kellemetlen vizsgálatokra, vérvételekre járjon. Ha megtalálják a baj okát, akár hormonproblémát, akár szervi gondot, annak a korrekciója is időt vesz igénybe. Gyakran előfordul, hogy az orvos közli a jó hírt: minden rendben van, jöhet a baba, mégsem jön.
- Itt következhet a lelkipásztor szerepe - mondja Lakatos Enikő.
- Az orvosi szempontból megmagyarázhatatlan meddőségnél a pszichoszociális tényezőkre kell fókuszálni. Elengedhetetlen a pár lelki támogatása, mert miközben türelmetlenül várnak, élni kell a normális, hétköznapi életet a gyermekvállalás szándékával. Már az is hosszú és kudarcokkal teli időszak, amíg a pár eljut az orvoshoz és felállítják a diagnózist. Közben a kapcsolatba begyűrűződik számos nehézség. A párok azt kérdezgetik önmaguktól: „Mi a baj velünk?" Előfordulnak depressziós, reményvesztett állapotok, amikor nem tudják, hogyan tovább.

Reguláris, programozott rendszer
A pár gyakran kap „jó tanácsokat": ne gondoljatok a gyerekre, majd sikerül, lazítsatok! Azonban annak, aki gyereket akar, nagyon nehéz nem gondolni rá.
- Kétségtelen társadalmi elvárás: az egészséges párkapcsolat gyümölcse előbb-utóbb egy egészséges gyermek kell hogy legyen. Gyakran a család részéről sincs türelmi idő. A gyermekre váró párok folyamatosan böngészik a netet újabb és újabb információkat keresve. A nők szigorúan korlátozzák magukat, hogy mit ehetnek, mit ihatnak, mennyi szénhidrátot fogyaszthatnak és még sorolhatnám. A pár a test működéséből szinte professzori szintre képzi magát. Mindeközben elvész az emberi élet varázsa, az intimitás, a harmónia, és a pár élete reguláris, programozott rendszerré válik.

A ma is érvényesnek tekintett nézetek szerint a meddőség és a stressz között körkörös kapcsolat áll fenn: a meddőségi problémák egy gyermeket kívánó párnak komoly stresszforrást jelentenek, ugyanakkor a stressz szerepet játszik a fogamzási nehézségek kialakulásában és fenntartásában is.
- Ez azt jelenti, hogy valamilyen lelki probléma áll fenn (szorongásra, depresszióra való hajlam, félelem az anyaságtól stb.), amely gondot okoz. Vagyis egy szorongásra hajlamos nő esetében a meddőségi élethelyzet negatív pszichés választ generál, ami nemcsak a rossz lelkiállapotban érzékelhető, hanem begyűrűződik a párkapcsolatba is, majd a tényezők egymásba érnek. Ha szorong a nő, hogy gyermeke legyen, és fennáll a reprodukciós deficit, majd tovább szorong a sikertelen próbálkozások miatt, akkor mindez összeadódik és fenntarthatja a meddőség állapotát. Magyarán maga a negatív pszichés válasz tarthatja napirenden a problémát.

Stresszre stressz
Bizonyos egészségkárosító magatartások (dohányzás, alkohol- és drogfogyasztás, testsúlyingadozások) ugyancsak hozzájárulnak a terméketlenséghez. A meddőség pszichés következményei lehetnek: frusztráció, düh, az önértékelés csökkenése, identitásválság, veszteségérzet vagy akár depressziós tünetek. Lakatos Enikő olyan kutatásról beszél, amelyben kérdőívcsomaggal vizsgálták, milyen tényezők befolyásolják azt, ha nem jön a kívánt gyerek. A párokat egy év múlva újra megkérdezték. Kiderült, hogy egyáltalán nem voltak szorongóbbak vagy depressziósabbak azok a párok, akiknek nem sikerült a gyermekvállalás, mint azok, akiknél viszont jött a gyermekáldás. Ami azonban nagy különbség volt, maga a meddőségből fakadó stressz érzése. A meddőség diagnózisából fakadó specifikus stressz kiugróan magasabb értéket mutatott a továbbra is gyermektelen pároknál. A stresszt tovább fokozhatja, amikor rendszeresen kell megadott időpontra orvoshoz járni, egyeztetni kell a munkáltatóval és esetleg olyan részleteket megosztani a munkahelyen, amit nem szívesen tesznek meg. A különféle kezelések, gyógyszerek sok pénzbe kerülnek. Nagy gondot jelenthet ez egy fiatal párnál, akik éppen a családjuk alapját próbálják egzisztenciálisan megteremteni. A lakáshitel, a türelmetlenség, a belső szorongás végül párkapcsolati zavart is okozhat, mindez együtt a a meddőség állapotának fennmaradásához vezethet. További szenvedések forrása a házastársi konfliktusok, a szexuális problémák. A család és a barátok részéről előfordulhat értetlenség, tapintatlanság, ami hosszú távon a tőlük való eltávolodással is járhat.

Cirkuláció
Az ember test és a lélek harmóniája - folytatja Lakatos Enikő.
- A lelkipásztor abban tud segíteni, hogy megtámogatja a várakozás idejét. Akkor is segíthet, ha van orvosi probléma, akkor is, ha nincs. Egyáltalán nem mindegy, hogy a megoldásig tartó utat milyen lelkiállapotban teszik meg a párok. Az emberek életük nagy kríziseiben gyakran eljutnak Istenhez. Az ima, a közösség nagyon sokat tud segíteni. A Szilágyi Dezső téri budai gyülekezetben speciális segítő csoportot vezetek célzottan olyan pároknak, illetve nőknek, akik gyermeket szeretnének. A pároknak szóló segítségnél az Ige üzenetét adoptáljuk, hogy így keressünk számukra személyes istenkapcsolatot. Ugyanakkor a pár egymás iránti bizalma is erősödik azáltal, hogy behívják Istent a kapcsolatukba. Számos bibliai történetet ismerünk, ahol emberi értelemben már reménytelennek tűnik a gyermek születése, aztán Isten segítségével mégis megérkezik az áldás.
A női segítő csoport esetében gyakran tapasztalom, hogy a nők felszabadulnak. Azzal a felszabadult örömmel térnek haza párjukhoz, amit Isten szeretete ad számukra. Így tudnak elérni egy cirkuláris hatást. Márpedig ha a szorongás és stressz esetében működik a körkörös hatás, akkor a pozitív dolgokban is működnie kell. 

Fekete Zsuzsa
Fotó: Füle Tamás 


A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének reprodukciós nehézségek és stressz kutatócsoportja felmérést végez. Számos embert segíthet azzal, ha kitölti a tesztet, amely az alábbi linken érhető el. Kérik, hogy a kérdőívet 25 és 45 év közötti nők töltsék ki.

A meddőség és a stressz összefüggései

Lakatos Enikő honlapját itt olvashatja.