Igék hétköznapokra

Nagy Lajos: Igék hétköznapokra IV. – a Dunántúli Református Egyházkerület gondozásában megjelent újabb kötet a Veszprémi Kórházban elhangzott hétkezdő csendes percek egy esztendős sorozata.

 

 

Ahogyan azt a korábbi kötetekben is láthattuk, nem a megszokott gyülekezeti igehirdetések egy változata – hanem egészen más „műfaj”. Kórházban, „világi intézményben”, ökumenikus közegben felcsendülő heti üzenet – azok számára, akiket nem a közös egyházi háttér, hanem a közös munkahely, gyógyító küldetés köt össze. Speciális kihívás ez az igehirdetőnek. Nagy Lajos, aki két évtizede szolgál a betegágyak mellett (is), nem dogmatikai igazságokat és főként nem „kánaáni nyelven” közvetít, hanem az esztendő aktuális időszakaihoz, eseményihez, ünnepeihez kötődő tényektől, kulturális hangsulyoktól halad feljebb, a teljesebb látás felé, hogy így segítsen látni az Urat és az Ő igazságát. A negyedik kötet további sajátossága, hogy sorozatokat tartalmaz – hétről-hétre aktualizálva.

A könyv ajánlójában idézem Steinbach József püspök gondolatait: „…ajánlom imádságos szeretettel minden orvosnak, kórházi dolgozónak, „időlegesen betegeskedőnek”, gyülekezetei tagjainknak és minden Istent kereső embertársamnak.”

(Vásárlás, megrendelés a Dunántúli Református Egyházkerület Püspöki Hivatalában)

Gál Judit
szolgálatvezető kórházlelkész