Megújult az ország temploma

Felújították a budapesti Kálvin téri református templomot. A kormányzat 500 millió forintot biztosított erre a célra. A beruházás rekordidő alatt valósult meg. A felújítást vezető építőmérnöktől azt is megkérdeztük, hogy mennyire viselte meg a templomot a közelben zajló négyes metró építése.

A templom alapkövét még 1816-ben tették le Hild Vince tervei alapján. A Kálvin téri templomot az ország templomának is nevezik, hiszen annak idején országos adakozásból épült.

Lichter Tamás építőmérnök, statikus szakértő, az építkezés vezetője a Parókia portálnak azt mondta: nem ritkaság, hogy az egyházi épületek gyenge minőségű anyagokból készültek. A Kálvin téri templom építéséhez is legalább hat-nyolc féle követ használtak, amelyeket adományokból kaptak annak idején. A felújítás előtt az épület kifejezetten gyenge volt – mondta a szakember.


– A Kálvin téri templom átélte a II. világháborút, 1956-ot és a négyes metró építését. Mindezek kihatottak az épületre.
A négyes metró Kálvin téri szakaszának építésékor (2007-ben) már megerősítették a templom tornyát. Az építőmérnök szerint ha ez nem történik meg, akkor a torony akár össze is omolhatott volna.
– A felújításkor a 21. század legjobb technológiáit építették be, most pedig kiváló építészek dolgoztak a templomon. A négyes metró próbajáratai már elindultak, de ebből semmit nem lehet észlelni a templomban – tette hozzá az építőmérnök.

Itt meghallgathatja a Dr.Lichter Tamással készült teljes beszélgetést a többi közt arról, hogy milyen kihívásokkal találkoztak az építők, és volt-e reális veszélye annak, hogy az egész épület összedől a metróépítés miatt.


Szigorú műemléki előírások szerint újult meg a templom – hangsúlyozta Páll László. A Kálvin téri gyülekezet lelkipásztora csodának nevezte, hogy a beruházás alig több mint fél év alatt megvalósulhatott. Elmondta, hogy nemcsak a templom belső felújítása készült el, hanem megújult a Báthory terem, a Kálvin terem, valamint a templom kriptája is, amely számos neves személyiség nyughelye. 
– Az eredeti építkezés idején 1816 és 1830 között nem egyszerűen egy helyi református közösség templomaként épült a Kálvin téri, hanem az ország templomaként. Ez azt jelentette, hogy a négy református egyházkerület közösen kezdeményezte az építkezést, és, közös volt az adakozás is - mondta a református lelkipásztor.

Itt meghallgathatja a Páll Lászlóval készült teljes beszélgetést.

A templomban a felújítás utáni első nagy rendezvényt január 19-én,vasárnap este hat órakor tartják. A Kálvin téri templom ad otthont az ökumenikus imahét megnyitójának.



 Fekete Zsuzsa